ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României (BNR) a intervenit pe piețele valutare pentru a susține cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creșterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflației și bugetului au dus leul la un minim istoric, transmite Bloomberg, scrie Agerpres.

Potrivit unui oficial de la BNR care a dorit să își păstreze anonimatul, banca centrală a cheltuit mai puțin de un miliard de euro din rezervele sale valutare pentru intervenții pe piață. Aceste intervenții au dus la cel mai mare declin al rezervelor valutare de după luna iunie 2018.
 
O monedă slabă are un impact direct imediat asupra prețurilor, care în România au înregistrat cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană după ce precedentul Guvern a redus taxele și a majorat salariile pentru angajații din sectorul de stat.
 
Purtătorul de cuvânt de la BNR, Dan Suciu, a declarat că banca nu face niciodată comentarii cu privire la intervențiile sale pe piețele valutare.
În trecut, BNR a intervenit rapid la fluctuațiile valutare pentru a-i proteja pe cei cu credite în euro și a evita ca aceste fluctuații să se răsfrângă asupra prețurilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a spus în mod repetat că fluctuațiile cursului de schimb de până la 5% nu sunt un motiv de îngrijorare.
 
Rezervele valutare ale României se situează la peste 38 miliarde euro, acestea putând fi utilizate în orice moment pentru protejarea monedei. Aceste rezerve s-au diminuat cu 1,2 miliarde euro numai în luna noiembrie 2019, atât ca urmare a intervențiilor Băncii Naționale dar și a plăților efectuate pentru achiziționarea de rachete Patriot potrivit unui contract semnat cu SUA, a declarat oficialul BNR citat de Bloomberg, potrivit Agerpres.