ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bogdan Cuza, descendent al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a răspuns invitației de a lua parte la festivitatea de deschidere a noului an școlar organizată de Liceul Tehnologic din Buzău, ocazie cu care le-a transmis elevilor și profesorilor că educația cultivă moravurile și inimile oamenilor, iar cultura definește mințile luminate, transmite Agerpres.

Liceul Tehnologic din municipiul Buzău funcționează începând cu anul școlar 2024-2025 sub numele de Liceul Tehnologic "Alexandru Ioan Cuza".

"De astăzi avem un patron spiritual, o personalitate care ne stă drept model și ne ghidează pașii spre un viitor luminos. Bine ați venit la începutul anului școlar 2024-2025 la Liceul Tehnologic 'Alexandru Ioan Cuza'! De astăzi purtăm un nume care ne obligă la mai mult, la rezultate deosebite, o conduită deosebită, un nume care ne ghidează pașii spre reușită. Într-un liceu tehnologic ca al nostru aveți șansa unică de a învăța nu doar teorie, ci și practică, pregătindu-vă concret pentru viitor", a transmis cu ocazia festivității de începere a noului an școlar Corina Moise Poenaru, directorul Liceul Tehnologic "Alexandru Ioan Cuza".

La festivitate a fost invitat să ia parte și strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale și naționale, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației.


"Nu a existat ogor al vieții publice unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza să nu fi aruncat sămânța modernizării, numai că de roade beneficiem astăzi noi și mai puțin el. S-a sacrificat pentru acest neam și sacrificiul lui și jertfele pașoptiștilor și unioniștilor ne obligă să-i purtăm cu cinste și onoare acest nume în continuare. Printre reformele marelui domnitor și străbunului meu trebuie menționată reforma instrucțiunii publice, a educației, care a condus la emanciparea noastră națională, ca primă lege organică a învățământului românesc. Astăzi sărbătorim un început de nou an școlar care se confundă cu o bucurie a minții tinere și sclipitoare a elevilor, a minților tinere ale dascălilor și a noastră, a tuturor. Gradul civilizațional al unei națiuni este reprezentat de conștiința națională, dar nu există conștiință națională fără de cultură națională. Mihai Eminescu, geniul nostru, făcea o distincție între ceea ce înseamnă educația și cultura. Pe când educația cultivă caracterele, cultura educă mințile. Deviza este că atâta timp cât educația cultivă moravurile și inimile oamenilor, cultura definește mințile luminate care trebuie să se așeze în inimi curate", a afirmat dr. Bogdan Gheorghe Ilie Cuza.