ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Pe fondul isteriei generale create de pesta porcină africană și al controvereselor privind această epidemie, o întrebare legitimă își face loc, aflându-se pe buzele multora: și totuși unde sunt porcii sacrificați? Întrebare pe care o adresează și Bogdan Munteanu, fratele liderului formațiunii Alianța Noastră România, Marian Munteanu, într-un text publicat de ZiuaNews.
 
Dacă porcii au fost sacrificați, undeva ar trebui să fie consemnată întreaga operațiune: locul, durata și cheltuielile aferente. Dar dacă, totuși, n-au fost sacrificați atât de mulți? Un porc în viu costă undeva între 8 și 10 lei/kg...  Sau, poate, trebuie să internaționalizăm Ignatul?, scrie Bogdan Munteanu, încercând să afle cum au scăpat autoritățile de sute de mii de porci sacrificați. Pentru că, așa cum arată Munteanu, nimeni nu a văzut transportul până la groapă sau la crematorii. Așa cum nimeni nu poate spune dacă au fost sacrificați sau arși, când anume și în ce perioadă de timp.

Publicăm mai jos textul integral:

„Unde sunt porcii?Iată o întrebare care ne-a stârnit curiozitatea derulării operațiunilor unui eveniment foarte important despre care, cu excepția faptului că a fost necesară sacrificarea a câtorva sute de mii de animale, nu prea știm nimic și anume, pesta porcină. Unde sunt porcii? Mai trăiesc? Au fost sacrificați? Cine i-a omorât? Cine i-a transportat? Unde au fost îngropați sau arși? Când? În cât timp?

Așa cum ne-au spus autoritățile există o epidemie de pestă porcină și a fost necesară eliminarea focarelor prin sacrificarea animalelor. Dar cum au scăpat de porci? Ca să scapi de ei, trebuie să-i îngropi sau să-i arzi în crematorii, apoi să izolezi focarele de infecție.

Să luăm ca bază de calcul sacrificarea a 100.000 de porci. Dimensiunea unui porc este cam cât cea a unui om (că tot semănăm noi, anatomic vorbind, la dispunerea organelor). Pentru a ocupa suprafața unui metru pătrat, în picioare, este nevoie de trei oameni, ceea ce ne îngăduie să aproximăm cam trei porci/mp. Asta înseamnă că dacă am aduna 100.000 de porci așezați în picioare, am ocupa în jur de 30.000 mp (cam cât au unele din cele mai mari piețe din Europa - Piața Bastiliei din Paris, Piața Republicii din Berlin sau Piața Victoriei din București).

Deci, ca să izolăm pesta, ne-ar trebui o groapă adâncă de cel puțin 2 m cu o suprafață în jur de 4 ha (8 pogoane sau 8 terenuri de fotbal). Sigur, suprafața scade dacă adâncimea gropii crește. Asta dacă sunt adunați toți laolaltă! Să încercăm să ne imaginăm un stadion de fotbal plin de porci. Măricel, nu? În această groapă trebuie întinsă o mare folie ca să nu se infecteze pânza freatică, nu? Și apoi, cum sunt transportați? Să presupunem că se folosesc containere de marfă. Acestea au o capacitate în jur de 10 tone. Dacă ne gândim la o medie de 100 de kg/ porc, într-un container ar încăpea 100 de porci, deci, ar fi nevoie de vreo 400 de containere. Cine le pune la dispoziție? Iar acestea trebuie să fie transportate. Ar trebui vreo 400 de camioane sau 20-40 garnituri de tren. Cine le pune la dispoziție, cine le încarcă și cu ce utilaje?

Să presupunem că-i incinerăm. Un incinerator mare de animale (fix, nu mobil, care este de trei ori mai mic) are capacitatea în jur de 6 tone. În acestea se pot arde 1,25 tone pe oră, deci, în jur de 12 porci pe oră, 288 pe zi, 8.640 pe lună, 103.680 pe an. Iar ca să poată fi arși rapid (maxim 2-3 zile căci, fiind cald afară, încep să pută, nu?) sunt necesare câteva sute de crematorii. Iar cadavrele, înainte de a fi aruncate în crematorii, trebuie și ele mărunțite de către personal specializat. Dar, din nefericire, nu avem suficiente crematorii în România.

Să încercăm să ne imaginăm transportul până la groapă sau la crematorii. Păi traficul intens care s-ar crea cu acele containere ar fi mai ceva ca lemnele din camioanele lui Schweighofer. Dar le-a văzut cineva? A văzut cineva pe drumurile patriei vreun convoi de porci morți? Trăim în epoca internetului, când marea majoritate a oamenilor postează pe fb sau youtube toate grozăviile, aproape tot ce fac în fiecare zi. Mi-e greu să cred nu s-ar fi găsit un curios să se fotografieze sau să filmeze marele convoi porcin sau că un gropar, un buldozerist sau un killer de animale nu și-ar fi făcut un selfie sau un mic filmuleț cu marea sau mai mica grămadă de porci sacrificați pentru salvarea omenirii. Deci, unde sunt porcii?

Iar ca operațiunea să decurgă bine trebuie avută în vedere și o întreagă logistică, nu? Resursă umană calificată să întreprindă aceste demersuri. În primul rând oameni care să-i omoare: vânători sau/și asistenți veterinari sau/și fermieri care să le ia jugulara, apoi oameni și utilaje care să-i care la groapă, oameni și utilaje care să sape groapa, oameni și utilaje care să întindă folia, oameni și utilaje care să astupe groapa, că de, nu-i poți lăsa pe câmp că se-mput, apar molimele și ne trezim ca în Ciuma lui Camus.

Oare de câți oameni este nevoie? Fiindcă în timp ce unii îi omoară, alții trebuie să-i care și alții trebuie să-i îngroape. Și unde? Dacă luăm în calcul ca termen de ardere sau îngropare maxim trei zile, că doar nu i-or pune la congelat, ne întrebăm: De câți oameni este nevoie pentru a sacrifica în jur de 30.000 de porci/zi? Și cu ce costuri? Iar numărul de porci infectați vehiculat este mult mai mare de 100.000...

Concluzia pe care o putem trage este că dacă porcii au fost sacrificați, undeva ar trebui să fie consemnată întreaga operațiune: locul, durata și cheltuielile aferente. Dar dacă, totuși, n-au fost sacrificați atât de mulți? Un porc în viu costă undeva între 8 și 10 lei/kg...  Sau, poate, trebuie să internaționalizăm Ignatul?”

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews