ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Derularea faptelor:

Pe 5 iulie 2022 se semna la Bruxelles Protocolul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO.

Pe 7 iulie, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, anunța convocarea parlamentului în sesiune extraordinară pentru ratificarea aderării.

Pe 12 iulie, Consiliul legislativ aviza favorabil proiectul de lege al guvernului pentru ratificare.

Pe 13 iulie, guvernul Ciucă aproba proiectul de lege pentru ratificarea protocolului.

Pe 19 iulie proiectul ajungea la Parlament, la fel și decretul președintelui Klaus Iohannis prin care solicita aprobarea legii de ratificare, iar comisiile de politică externă, juridică și de apărare care trebuiau să dea avizele primeau termen limită tot 19 iulie.

Pe 20 iulie proiectul era votat în procedură de urgență în Camera Deputaților cu 227 de voturi pentru, 0 împotrivă, 3 abțineri: Dumitru Coarnă, Nicolae Giugea, Francisc Tobă. Asta, din 224 de deputați prezenți, conform anunțului președintelui de ședință, Marcel Ciolacu.

La dezbateri în plen, obiectează doar George Simion:

]Ne-ați convocat astăzi, pe repede-nainte, de pe o zi pe alta, în Parlament, pentru un vot formal, necondiționat, pentru o aderare binevenită a Finlandei și a Suediei la NATO. Dar obiectivul nostru, ca popor, l-a urmărit cineva, din structurile care ar trebui să reprezinte politica externă a României? Intrarea țării noastre în Schengen mai interesează pe cineva? Finlanda este unul dintre cei mai duri critici ai României și cel mai puternic contestatar al aderării României la Schengen(…)Și ceea ce primesc românii, astăzi, sunt niște basme povestite de către ministrul de interne, despre faptul că aderarea țării noastre la Schengen este aproape o certitudine”.

Totuși, votează proiectul.

Reamintim că pînă și scutul de la Deveselu a avut 4 voturi împotrivă în parlament.

În aceeași zi, legea e trimisă și la Senat, care o votează pe loc, după ce comisiile dau, tot pe loc, avizele necesare.

În aceeași zi, 20 iulie, proiectul e depus la Secretarul General pentru eventuale sesizări de neconstituționalitate. Nu se face nicio sesizare.

Pe 22 iulie, președintele Klaus Iohannis promulgă legea, cu nr.269/2022, prin Decretul nr.1055/2022.

În aceeași zi legea e publicată în Monitorul oficial.

În 30 de ani de presă nu îmi amintesc de un parcurs mai fulgerător al unei legi prin Guvern, Parlament, Președinție: 17 zile, incluzînd elaborarea proiectului.

Pe 8 decembrie, Europa ne întorcea favoarea, blocîndu-ne accesul în Schengen.

Între țările care au strîmbat din nas s-a numărat și Suedia. Finlanda își făcuse datoria în 2011, fiind printre țările care ne-au barat atunci.

În Ungaria, Viktor Orban a anunțat că va supune parlamentului ratificarea aderării Suediei și Finlandei în decembrie. Apoi, a mutat-o anul viitor.

Dar el își permite, fiind băiatul rău al Europei.

Noi suntem băieții cuminți. Slugarnici și cuminți.

InPolitics