ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politologi români de top par să-și fi ”împărțit” religia ortodoxă în mod frățesc, în ultima perioadă: dacă Alina Mungiu o acuză de morții din pandemie, Cristian Pârvulescu e încă mai dur, afirmînd că ortodoxismul este, în România, o formă de misticism folosit politic, cu referire directă la partidul AUR, acuzat de antisemitism și cu presupusă ascendență legionară.

”În România a existat, mai ales în momentele de frămîntare economică, o tendință antisemită și extremistă. Care a rezistat comunismului, pe care național-comunismul lui Ceaușescu și Securitatea au preluat-o, pe care partidul România Mare a continuat-o, pe care apoi au preluat-o, în virtutea inerției, Dan Diaconescu sau Gigi Becali – care se și revendică de la vechii legionari – toți aceștia au folosit în mare măsură ideologia național-comunistă” a spus Pârvulescu la B1TV, vorbind despre poziționările AUR față de tezele legionare.

”De data aceasta, însă, avem un recurs direct la tezele legiunii, pentru că e vorba în primul rînd de ortodoxism. Acest ortodoxism, care este o formă de misticism de-a dreptul anti-creștină, dar care e prezentat în haine creștine, este folosit politic și în Rusia, România, Republica Moldova, mai puțin în Grecia și Cipru, ba chiar și în Bulgaria, o țară care acum 10 ani nu cunoștea o fervoare religioasă, dar care acum a devenit unul din pivoții acestui curent” a conchis politologul. (Bogdan Tiberiu Iacob)