ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Dronele kamikaze iraniene folosite în ultimele atacurile asupra orașelor ucrainene, conțin componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaților săi occidentali în care face apel la rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca fabricile de drone din Rusia, Iran și Siria: „O putem face, dacă ne furnizați mijloacele de distrugere necesare.”

Într-un document de 47 de pagini transmis de guvernul ucrainean guvernelor G7 în august, se afirmă că în ultimele trei luni au avut loc peste 600 de raiduri asupra orașelor cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot (UAV) care conțineau tehnologie occidentală, informează The Guardian.

Potrivit documentului, obținut de The Guardian, 52 de componente electrice fabricate de companii occidentale au fost găsite în drona Shahed-131 și 57 în modelul Shahed-136, care are o autonomie de zbor de 2.000 km și o viteză de croazieră de 180 km/h.

Cinci companii europene, inclusiv o filială poloneză a unei multinaționale britanice, sunt menționate ca fiind producătorii originali ai componentelor identificate.

"Printre producători se numără companii cu sediul în țările din coaliția de sancțiuni: Statele Unite, Elveția, Olanda, Germania, Canada, Japonia și Polonia", se afirmă în comunicat.

Potrivit documentului, Iranul și-a diversificat deja producția prin utilizarea unei fabrici siriene care livrează în portul rusesc Novorossiysk, dar producția de drone se mută în Rusia, în regiunea centrală tătară Alabuga, deși Teheranul continuă să furnizeze componentele.

Acesta afirmă că guvernul iranian încearcă să se "disocieze de furnizarea de arme către Rusia" și că "nu poate face față cererii rusești și intensității utilizării în Ucraina".

Printre sugestiile de acțiune din partea aliaților occidentali ai Ucrainei - la care probabil că aceștia s-ar eschiva - se numără "atacuri cu rachete asupra fabricilor de producție a acestor UAV-uri din Iran, Siria, precum și asupra unui potențial loc de producție din Federația Rusă".

Documentul continuă: "Cele de mai sus pot fi efectuate de către forțele de apărare ucrainene dacă partenerii furnizează mijloacele de distrugere necesare".

Nu există nicio sugestie privind vreo abatere din partea companiilor occidentale ale căror piese au fost identificate. "Producția iraniană de UAV-uri s-a adaptat și utilizează în principal componente comerciale disponibile, a căror aprovizionare este slab sau deloc controlată", se arată în document.

Raportul ucrainean afirmă că informațiile vamale arată că "aproape toate importurile în Iran provin din Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica".

Bart Groothuis, un eurodeputat care face parte din subcomisia de apărare și securitate a Parlamentului European, a declarat că nu a existat o coordonare suficientă între serviciile de informații ale UE pentru a face față utilizării abuzive a componentelor occidentale. "Cred că multe agenții de informații europene nici măcar nu se uită la sancțiuni", a spus el.

Documentul guvernului ucrainean - "Morți de baraj: raport privind dronele Shahed-136/131" - oferă cea mai actuală analiză a schimbării tacticii și a planurilor de producție a dronelor rusești de la prima utilizare a dronelor Shahed înregistrată în regiunea Harkov, la 13 septembrie 2022, în orașul Kupiansk. Acesta susține:

O pauză a atacurilor care a durat între 17 noiembrie și 7 decembrie s-a datorat "probabil adaptării dronelor concepute pentru un climat cald la iarna ucraineană", iar acest lucru "poate indica o cooperare suplimentară între Rusia și Iran în ceea ce privește producția și modernizarea Shahed-136/131".

Livrările de drone Shahed-136/131 din Iran către Rusia au loc prin Marea Caspică. "De la Teheran, dronele sunt livrate în portul iranian Amirabad, de unde sunt expediate în orașul-port rusesc Makhachkala".

Marcajele de pe componentele electronice de pe dronele folosite în Ucraina în ultimele luni au fost distruse, "probabil cu ajutorul unui laser", iar forțele ruse au început să folosească numele Geranium-1 și Geranium-2 pentru drone, ceea ce "face probabil parte dintr-un acord între Iran și Rusia pentru a ascunde rolul Iranului".

La începutul lunii iulie, un nou model Shahed-136 marcat "Y002" a fost doborât în Ucraina, care "este posibil să fi fost asamblat la o nouă unitate de producție din Rusia". Se spune că exemplarul ar fi avut o turnare diferită a aripilor, ceea ce "ar putea indica, de asemenea, o producție într-o nouă locație".

Rusia și Iranul "lucrează deja la un nou motor pentru Shahed-136, care ar trebui să asigure o viteză și o autonomie mai bune".

O gamă largă de componente produse de companii occidentale au fost găsite în modelele de drone doborâte, potrivit documentului prezentat în cadrul G7, care cuprinde Franța, SUA, Marea Britanie, Germania, Japonia, Italia și Canada, plus UE.