ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Oficiului Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) din New York, Craig Mokhiber, demisionează, acuzând un ”genocid” în Fâșia Gaza, pe care ONU a eșuat să-l oprească, relatează CNN, potrivit Știripesurse.

Craig Mokhiber arată în scrisoarea prin care își anunță demisia că ceea ce se întâmplă în enclava palestiniană este un caz de genocid de manual.

Redăm o parte din scrisoarea de demisie:

"Încă o dată, asistăm la un genocid care se desfășoară sub ochii noștri, iar organizația pe care o slujim pare neputincioasă în a-l opri", a spus Craig, potrivit The Guardian.

El a spus că ONU nu a reușit să prevină genocidurile anterioare împotriva tutsi în Rwanda, a musulmanilor din Bosnia, a yazidi din Kurdistanul irakian și a rohingya din Myanmar și a scris: "Domnule comisar, eșuăm din nou”.

"Actualul masacru masiv al poporului palestinian, înrădăcinat într-o ideologie colonială etno-naționalistă de colonizare, în continuarea deceniilor de persecuție și epurare sistematică a acestora, bazată în întregime pe statutul lor de arabi ... nu lasă loc de îndoială."

Mokhiber a adăugat: "Acesta este un caz de genocid ca la carte" și a declarat că SUA, Marea Britanie și o mare parte a Europei nu numai că "refuză să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul Convențiilor de la Geneva", dar și că înarmează atacul Israelului și îi oferă acoperire politică și diplomatică.

"Trebuie să sprijinim înființarea unui stat secular unic și democratic în toată Palestina istorică, cu drepturi egale pentru creștini, musulmani și evrei", a scris el, adăugând: "și, prin urmare, desființarea proiectului profund rasist, colonialist și de colonizare și sfârșitul apartheidului pe întreg teritoriul".

Mokhiber a lucrat pentru ONU din 1992, ocupând o serie de roluri din ce în ce mai importante. El a condus activitatea Înaltului Comisar pentru conceperea unei abordări a dezvoltării bazate pe drepturile omului și a fost consilier principal pentru drepturile omului în Palestina, Afganistan și Sudan.

Avocat specializat în dreptul internațional al drepturilor omului, a locuit în Gaza în anii 1990.