ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul britanic se confruntă cu o reacție furibundă din partea parlamentarilor și a cetățenilor după ce a dat un ultimatum tinerilor cu privire la modul în care vor fi stabilite condiționările pandemice începând din septembrie, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc luni seara, potrivit Daily Mail.

Boris Johnson a refuzat să excludă posibilitatea de a-i obliga pe oameni să dovedească faptul că sunt dublu-vaccinați pentru a intra în localurile aglomerate, începând cu cluburile de noapte. Iar când a fost întrebat dacă directiva s-ar putea aplica și barurilor, premierul s-a limitat să spună că „va folosi următoarele săptămâni pentru a evalua situația”. Conservatorii au promis să lupte împotriva acestei măsuri „dezgustătoare” pentru libertățile civile din Marea Britanie.

Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție, Lord Sumption, a declarat că această măsură este „complet inutilă”, având în vedere ratele ridicate de vaccinare din Marea Britanie. 

Omul de știință Carl Heneghan a sugerat că această măsură ar crea un precedent pentru altele mai radicale, afirmând că, dacă guvernul este îngrijorat de „spațiile aglomerate”, va sfârși prin a cere dovezi medicale la intrarea în metrou. 

Iar profesorul Sir Jonathan Montgomery, care a prezidat comitetul consultativ de etică pentru NHSx privind aplicația de localizare a contactelor, a avertizat că miniștrii trebuie să fie atenți la „situațiile în care stimulentele se intersectează cu constrângerea”. Criticii au subliniat, de asemenea, că vaccinarea nu este o garanție că oamenii nu iau coronavirusul, în condițiile în care aproximativ 40% dintre pacienții din spitale au ajuns acolo în ciuda faptului că s-au vaccinat.

Deputatul conservator Charles Walker a declarat că va vota împotriva planului dacă acesta va ajunge în Camera Comunelor după vacanța de vară. „Va începe cu cluburile de noapte și apoi va trece rapid la alte segmente ale sectorului ospitalității”, a declarat el la emisiunea World at One de la BBC Radio 4.

Deputatul a spus că premierul folosește o tactică „dezgustătoare”, pentru a face presiuni asupra tinerilor să se vaccineze. „Sunt profund dezgustat de faptul că un guvern conservator manipulează publicul în acest fel... este îngrozitor”, a spus el.

Patronii din sectorul economiei de noapte au reacționat furioși la aceste planuri, numind această mișcare „un nou pas înapoi haotic” și o „idee proastă”, iar 80% dintre cluburile de noapte au avertizat că nu doresc să implementeze pașapoartele de vaccinare, deoarece se tem că această cerință le va afecta și mai mult comerțul, după lunile de restricții și închideri din pandemie.
 
Este frapantă asemănarea dintre anunțul premierului britanic Boris Johnson și cel al președintelui francez Emmanuel Macron, care a ieșit tot într-o luni să anunțe condiționarea prin pașaportul „sanitar” a accesului în localuri. Ambele anunțuri au fost urmate de ample mișcări de protest din partea celor care s-au săturat de restricțiile pandemice și nu mai acceptă să le fie condiționate cele mai elementare libertăți.