ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul operativ prezidențial pentru Covid-19 din Botswana a anunțat că luni, 22 noiembrie 2021, în țară - situată în partea de sud a Africii - au fost raportate și înregistrate patru cazuri de o nouă variantă de Covid-19, cunoscută acum sub numele de B.1.1.529. Anunțul a fost făcut după ce mass-media britanică a dezvăluit că experții au descoperit o nouă variantă de Covid-19 despre care se crede că a apărut în Botswana, arată publicația Mmegi Online.

Varianta, considerată a fi cea mai evoluată versiune a virusului de până acum, ar fi suferit un număr extrem de mare de mutații, care ar putea provoca noi valuri de boală prin faptul că ar putea eluda sistemul de apărare al organismului.
 
 
Potrivit unei declarații a coordonatorului grupului operativ prezidențial pentru Covid-19, dr. Kereng Masupu, cazurile ar fi fost depistate în rândul călătorilor care au avut rezultat pozitiv la SARS-COV-2 în cadrul testărilor de rutină efectuate înainte de călătorie.
 
„Raportul preliminar a relevat că toți cei patru fuseseră vaccinați complet împotriva Covid-19. Ca parte a investigațiilor permanente în legătură cu acest virus, în vederea stabilirii și limitării transmiterii acestuia la nivel local, urmărirea persoanelor de contact a dus la identificarea unor persoane apropiate, care așteaptă acum rezultatele, iar populația va fi informată cu privire la concluziile acestui proces”, se mai arată într-o declarație a lui Masupu.
 
Masupu a adăugat că investigațiile inițiale privind acest virus au stabilit că noua variantă are un număr mare de mutații, în comparație cu varianta Delta, predominantă la nivel local. „Ce înseamnă acest lucru este încă neclar și este în curs de investigare. Noile variante au potențialul de a afecta gravitatea bolii, eficiența cu care testele detectează boala, precum și, potențial, eficacitatea vaccinului. Deocamdată, nu s-a putut stabili impactul în lumea reală al variantei.”
 
În timp ce unele relatări din presa britanică sugerează că varianta a apărut probabil în urma unei infecții persistente la un pacient cu sistemul imunitar compromis, posibil un bolnav de SIDA nediagnosticat, Masupu a respins categoric aceste afirmații.
 
„Informațiile apărute într-un ziar, potrivit cărora unul dintre cazuri a fost depistat la o persoană infectată cu HIV+, sunt total false, deoarece aceste rezultate nu au fost corelate cu vreo infectare cu HIV a persoanelor. Aceste relatări ale mass-mediei sunt regretabile și eronate din punct de vedere factual și ar trebui să fie tratate ca atare. Varianta este încă în curs de cercetare și investigare și, prin urmare, ar fi prematur să se formuleze cu certitudine astfel de afirmații la acest moment”, a mai subliniat acesta.
 
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății și Bunăstării, Christopher Nyanga, a declarat că, deși este la curent cu noua variantă B.1.1.529, investigațiile sunt în curs de desfășurare, pentru a se stabili exact tipul de mutație și gradul de răspândire la nivel local. Într-un interviu acordat publicației Mmegi Online, un cercetător al Institutului de Cercetare și Inovare Tehnologică din Botswana (BITRI) a declarat că, din păcate, BITRI nu a efectuat secvențierea întregului genom al virusului COVID-19 în ultimele două luni. „Nu putem comenta cu privire la varianta nou-descoperită”, a afirmat cercetătorul.