ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nici măcar azi, la două zile de când a fost constatată și sancționată infracțiunea construirii unui pretins pom de Crăciun din doze folosite de ser Covid la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din București, pagina de Facebook RO Vaccinare nu și-a șters postarea laudativă la adresa acestui derapaj de la regimul de depozitare și distrugere a deșeurilor medicale. „Compoziția” psihiatrică, prezentată ca „brad altfel”, a fost postată duminică seară pe pagina de Facebook a campaniei de vaccinare Covid, administrate de dr. Valeriu Gheorghiță. În ciuda a aproape 2000 de comentarii nefavorabile, ba chiar și a amenzii de aproape un miliard lei vechi, postarea a rămas bine-mersi pe social media. Gheorghiță, marele medic, și aghiotanții lui se mândresc cu ea și promovează în continuare o ilegalitate. În plus, astăzi au trecut la alt sacrilegiu: murdărirea cu serul experimental a lui Moș Crăciun și a tot ceea ce înseamnă imaginea lui în conștiința copiilor. La o asemenea campanie de prostituție mediatică așteptăm în curând și o vedetă „porno”...

Ne întrebăm ce mai așteaptă pagina de Facebook a platformei RO Vaccinare ca să-și șteargă postarea cu „bradul” alcătuit din deșeuri medicale. Poate că, pe lângă miile de comentarii dezaprobatoare, ar mai fi fost nevoie și de raportarea masivă a postării și a paginii? Dar știind că denunți o pagină vaccinistă unui Facebook mai vaccinist decât pagina guvernamentală, te poți aștepta la câștig de cauză? Încercarea moarte n-are.
 

Întrebat despre amenda de 90.000 de lei pe care a primit-o centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din Bucureștide la Garda de Mediu pentru că a expus un „pom de Crăciun” realizat din deșeuri medicale, care ar fi trebuit colectate și distruse conform legii, șeful CNCAV, care a promovat această ilegalitate pe pagina de Facebook RO-Vaccinare, a spus că nu poate să comenteze amenda aplicată de o altă instituție, dar că vaccinatorii de la Palatul Copiilor sunt niște cadre de nădejde, cărora le mulțumește pentru felul în care au slujit încă de la început campania națională de vaccinare.

„Eu nu vreau să discut decizii și hotărâri ale instituțiilor statului. În momentul în care experți din această instituție, Garda de Mediu, au fost și au constatat încălcarea unor nereguli (sic!, n.r.) și au aplicat anumite sancțiuni, din acest punct de vedere nu este datoria mea să comentez astfel de decizii. Dacă, repet, nu s-au respectat prevederile legale în vigoare, cred că acest lucru a fost sesizat, a fost constatat și s-au aplicat sancțiuni. 

Dar, pot să vă spun în felul următor: Centrul de Vaccinare de la Palatul Național al Copiilor și personalul medical din acest centru este ireproșabil din punct de vedere al activității medicale, în sensul în care au fost implicați încă de la debutul campaniei de vaccinare în organizarea activității de vaccinare, în promovarea activității de vaccinare. Este un centru care participă în fiecare sfârșit de weekend (sic!) la maratoanele de vaccinare din Municipiul București, este un centru cu cea mai mare adresabilitate, are aproape 15 fluxuri pe toate cele 3 tipuri de vaccinuri active.

Iar, din punct de vedere al riscului biologic efectiv, acele flacoane de vaccin sunt într-adevăr deșeuri medicale care rezultă din activitatea medicală (sic!), dar sunt deșeuri nepericuloase. Și vă explic de ce: în primul rând, ele conțin vaccin, acest vaccin se administrează oamenilor. 

Al doilea lucru, puncția, înțeparea flaconului se face cu un ac steril care nu se folosește la pacient, adică pentru fiecare persoană în parte se folosește un alt ac: în seringă se trage cu un ac și în momentul când se administrează pacientului se schimbă acul.

Al treilea lucru, aceste flacoane nu reprezentau un risc biologic pentru că nu erau contaminate cu produse biologice și, repet, suprafața externă a flacoanelor poate să fie dezinfectată foarte ușor cu dezinfectante de suprafețe, pe care le folosim peste tot.

Deci, din acest punct de vedere, consider că riscul real biologic era zero. Sigur că circuitul acestor deșeuri trebuie să urmeze un alt parcurs, din acest punct de vedere nu vreau să comentez acest lucru, e cât se poate de clar, dar consider că personalul respectiv este ireproșabil din punct de vedere profesional.

Iar eu vreau să le mulțumesc, nu doar lor, ci tuturor celor care au lucrat în centrele de vaccinare și care lucrează. Și să știți că luni de zile, cel puțin la debutul campaniei de vaccinare, ei au lucrat pro bono, și-au recuperat ulterior remunerația cuvenită, dar sunt oameni care au răspuns afirmativ la solicitările noastre într-un moment extrem de dificil pentru România în ceea ce privește campania de vaccinare”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.  

Între timp, aflându-se probabil în pană de idei și cu popularitatea în scădere, pagina RO Vaccinare a mai făcut joi o postare despre cum s-a vaccinat însuși Moș Crăciun, adică un bărbat care s-a dus la vaccinare îmbrăcat în Moș Crăciun. Se pune întrebarea: dacă se ducea la stomatolog cu această costumație ar fi fost primit în cabinet? Dar se pare că la centrele de vaccinare nici medicii nu-s prea diferiți de publicul amator. În stilul acesta, Carnavalul Vaccinării nu-i departe și, probabil, nici Spitalul de „Glumeți”. Mai trist este să observăm că o asemenea mascaradă e promovată cu aplomb de agenții guvernamentale, care ar trebui să păstreze măcar aparențe de seriozitate și decență. Dar, în lupta cu plictisul ucigaș, se pare că totul este permis.