ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele brazilian Luis Inácio Lula da Silva a folosit revoltele din 8 ianuarie în avantajul său, în primele zile ale celui de-al treilea mandat, încercând să reducă la tăcere toți criticii alegerilor sale puternic contestate, scrie într-un articol fabulos, TheGatewayPundit. 

Această tactică a fost similară cu cea folosită de elitele din DC împotriva lui Trump și a susținătorilor săi în urma protestelor din 6 ianuarie. Acum, realitatea acelei zile fatidice s-ar putea să se întoarcă să-l bântuie, așa că el folosește toată puterea administrației sale pentru a împiedica acest lucru.

„Deputatul din opoziție„, Ubiratan Sanderson, spune că a primit informații potrivit cărora administrația Lula s-a oferit să elibereze aproximativ 60 de milioane de reali în amendamente bugetare făcute de parlamentarii care acceptă să-și retragă numele din cererea de instalare a CPMI [ancheta Congresului] privind actele din 8 ianuarie.”

(Pentru context: în Brazilia, puterea executivă poate să rețină bani din prevederile bugetare făcute de congresmeni).

Deputații și senatorii din opoziție se luptă pentru instalarea unei Comisii parlamentare comune de anchetă (CPMI) „pentru a investiga acțiunile și omisiunile executivului în invadarea clădirilor celor Trei Puteri”. Cererea de înființare a CPMI a fost depusă cu semnăturile a 189 de deputați și 33 de senatori. Prin intermediul rețelelor de socializare, congresmanul Sanderson a promis că va lua măsurile adecvate pentru a-i trage la răspundere pe cei implicați.

„Am primit informații că emisari ai lui Lula oferă 60 de milioane de reali în amendamente celui care își retrage semnătura de pe cererea de instalare a CPMI pe 8 ianuarie. Dacă se confirmă, voi încerca să îi fac responsabili pe cei implicați pentru practicarea corupției active și pasive.”

Senatorul din partea grupului de susținere a lui Lula, Humberto Costa, a declarat că guvernul federal „va investi masiv" pentru a împiedica instalarea Comisiei Parlamentare Mixte de Anchetă (CPMI) asupra actelor din 8 ianuarie.

„Guvernul va investi puternic pentru ca parlamentarii să fie convinși că nu este cea mai bună cale și, dacă instrumentul este retragerea semnăturilor, așa să fie”.

Poate că nu este surprinzător faptul că Costa, care alege să aibă o atitudine degajată față de ceva atât de grav, a fost acuzat că a primit un milion de reali din bani de corupție de la gigantul petrolier brazilian Petrobras. Nu toți susținătorii lui Lula da Silva sunt la fel de „credincioși" ca și  Costa. De fapt, se pare că acesta ar fi fost „șantajat” de deputați din propriul său grup din Congres, care amenință că vor ancheta guvernul său cu CPMI din 8 ianuarie.

Parlamentarii arată că, dacă Lula nu va desemna numele alese de ei pentru posturile din administrație pe care le revendică, CPMI va avea sprijinul lor. Dar de ce se teme atât de mult administrația Lula de ancheta privind revoltele din 8 ianuarie? În afară de faptul că adevărul despre faptele din 8 ianuarie ar putea perturba narațiunea pentru administrația sa lipsită de strălucire, s-ar putea să existe, de asemenea, un necaz juridic foarte clar în față.

A ieșit la iveală, chiar și în presa mainstream, că planul de apărare a palatelor din capitala Brasilia a fost activat abia după ce vandalii au ocupat Palatul Planalto.

ESTADÃO: GSI a demis întărirea gărzii din Planalto cu 20 de ore înainte de așa zisa invazie: „Cu aproximativ 20 de ore înainte de invazia Palatului Planalto, Biroul de Securitate Instituțională (GSI) a demis în scris plutonul de 36 de oameni al Batalionului de Gardă Prezidențială. [...] Cu toate acestea, duminică a venit  doar cu garda normală, aproape lipsită de echipamente de control al tulburărilor civile, cum ar fi scuturi, bombe cu gaz și gloanțe de cauciuc. Majoritatea trupelor aveau doar puști cu muniție letală[...] Abia în prima parte a după-amiezii, Comandamentul Militar Planalto (CMP), din proprie inițiativă, a contactat GSI și a trimis plutonul înapoi”.

Fost ofițer militar și instructor Swat, senatorul Marcos do Val face parte din Comisia mixtă de control al activităților de informații a Congresului, care supraveghează agențiile de informații. Senatorul do Val susține că a primit „informații că demonstrațiile nu vor fi pașnice” și a încercat să vorbească cu ministrul justiției [al lui Lula], Flávio Dino”.
 
În trecut, a fost dezvăluit faptul că - sătul să negocieze pozițiile administrației și eliberarea amendamentelor bugetare pentru fiecare vot important din Parlament - Lula și echipa sa au început să mituiască membrii Congresului cu o sumă lunară fixă de bani.

Poate că este revelator faptul că acum, la începutul celui de-al treilea mandat, Lula da Silva eliberează din nou bani de la buget și numește nume susținute politic în posturi-cheie din administrația sa. Toate acestea pentru a împiedica apariția adevărului - fie că este vorba despre integritatea alegerilor, fie că este vorba despre revoltele din 8 ianuarie.