ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înalți reprezentanți din mai multe state est-europene membre ale NATO vor avea o reuniune marți în Letonia, pentru a pregăti summitul din iulie, de la Washington, al organizației, informează dpa, citat de Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va lua de asemenea parte în timpul zilei la reuniunea așa-numitului grup "București 9" (Formatul București), la Riga.

Din grup fac parte România, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și cele trei state baltice: adică, statele de pe flancul estic al NATO.

Grupul a fost fondat după criza din Crimeea din 2014, la inițiativa Poloniei și României.

Următorul summit ordinar al NATO urmează să aibă loc la Washington, între 9-11 iulie. Pe agenda summitului se află sprijinul pentru Ucraina, care se confruntă de peste doi ani cu atacul Rusiei.

Totodată, va fi sărbătorită cea de-a 75-a aniversare a Alianței de apărare transatlantice. NATO a fost fondată la Washington în 1949, de SUA, Franța, Regatul Unit și alte nouă state occidentale.

Actuala gazdă Letonia, precum și Estonia, Lituania, România, Bulgaria și Slovacia au aderat la NATO în 29 martie 2004, în timp ce Republica Cehă, Polonia și Ungaria au aderat cu cinci ani mai devreme, în 12 martie 1999.

Cele nouă state din centrul și estul Europei au îngrijorări legate de securitatea lor în fața războiului Rusiei împotriva Ucrainei și - exceptând Ungaria - sunt printre cei mai fermi susținători ai Kievului.