ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu ne dăm seama dar pe zi ce trece Bucureștiul devine un oraș fără copii. Budapesta, Varșovia și Viena sunt orașe cu populații apropiate ca număr de capitala noastră, toate depășesc însă Bucureștiul din punct de vedere al ratei natalității. Conform Eurostat, departamentul de statistică al Comisiei Europene, în capitala României avem 84 copii nou-născuți la 10.000 de locuitori. În Bruxelles sau Londra numărul acestora este aproape dublu.

Bucureștiul este capitala europeană cu cea mai mică rată a natalității, este un indicator simbol pentru România întreagă. În fiecare zi populația României s-a redus în anul 2016 cu 247 de persoane. Sunt localități întregi care sunt depopulate. Am rămas din 23 de milioane doar 19 iar viitorul nu arată deloc bine. Dezechilibrul major va fi dat de micșorarea populației active ce se va reduce treptat cu 44% în următorii 40 de ani. Una dintre cele mai mari rate de scădere din lume, potrivit Organizației Națiunilor Unite.

Este clar că avem nevoie de un plan coerent de dezvoltare socio-economică. Este clar că avem nevoie de o strategie națională de stopare și redresare a declinului demografic. Cred că este o prioritate de prim ordin.

Hipstereala declarațiilor politice din ultima săptămână mă face însă să mă simt ca pe un vas în derivă, în timp ce secundul și căpitanul se ceartă pe rezerva de whisky. Este stare de urgență în România dar cei care ne conduc nu au timp, nu au viziune, nu au interes, nu au coerență pentru această problemă de fond. Fără a ținti vreo culoare politică, nu văd un semnal de alarmă tras în această privință și nici premisele unui proiect concret. Din punct de vedere demografic România este în extincție.

Ne mai trezim oare?