ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe stema Bucureștilor ar putea figura în viitor și Cuviosul Dimitrie cel Nou, alături de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, transmite Basilica.

Anunțul a fost făcut cu prilejul liturghiei oficiate în cinstea Sf. Dimitrie cel Nou la altarul exterior al Catedralei Patriarhale.

Patriarhul României a anunțat că, în timpul sărbătorii de la București din acest an, a primit o scrisoare de la Primăria Bucureștilor prin care se propune ca pe stema orașului să fie chipul Sf. Dimitrie cel Nou, conform susrsei citate.

„Dar noi dorim să-i punem pe amândoi, dacă se poate, pe stemă, să nu-i despărțim pe cei pe care Duhul Sfânt i-a făcut să fie vecini cu sărbătorile”, a precizat Preafericirea Sa.

„Astăzi, Biserica noastră prăznuiește pomenirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, sau Basarabov, care este și ocrotitorul Bucureștilor. Ieri am prăznuit pomenirea Sf. M Mc Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Aceasta este de asemenea ocrotitor al Bucureștilor, așa cum ne arată stema Municipiului București.

Dar, din 1774, de când au fost aduse aici, la București, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, sfântul cuvios a devenit mai popular pentru bucureșteni, mai ales pentru că de mai multe ori a izbăvit cetatea Bucureștilor de ciumă și de holeră.

Astfel, „cei doi sfinți Dimitrie, din 26 și 27 octombrie, să aibă și mai mare legătură între ei prin sfintele moaște, ținând seama că Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir are chipul pe stema Bucureștilor, a explicat Patriarhul Daniel.