Premierul ungar Viktor Orban i-a solicitat președintelui SUA, Donald Trump, să ajute la încheierea unei înțelegeri de cooperare cu România pentru inițierea „cât mai curând posibil” a operațiunilor de extracție a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, a afirmat liderul de la Budapesta, transmite Mediafax.


„Diversificarea este plauzibilă în cazul în care cooperarea dintre SUA și România are loc rapid. I-am cerut președintelui să ajute ca aceasta să se materializeze", a declarat Orban, la postul public de radio.

O altă temă a discuției între Viktor Orban și Trump, care a avut loc luni la Casa Albă, a fost cea privind achiziționarea de partea ungară de rachete antiaeriene, a declarat premierul într-un interviu acordat vineri postului Kossuth Radio, relatează agenția de știri MTI.

Compania americană ExxonMobil analizează posibilitatea unei investiții în operațiuni de extracție de gaze în zona românească a Mării Negre, ce ar oferi o alternativă la gazul rusesc, lucru ce ar putea ajuta Ungaria la diversificarea surselor de energie.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat recent că firma americană ar trebui să ia în curând o decizie în legătură cu acest proiect, în condițiile în care Ungaria ar trebui să semneze în toamnă un nou acord pe termen lung privind importul de gaze naturale din Rusia.  Tot el a acuzat anul trecut România că periclitează siguranța energetică în regiune. El a precizat că există țări care încalcă angajamentele privind interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz, dând exemplu România și a făcut apel la UE și SUA să exercite presiuni în acest sens, dar și pentru ca țara noastră să înceapă extracția de gaze naturale din Marea Neagră începând din 2022.

În apele teritoriale românești ale Mării Negre, companiile ExxonMobil și OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arata existența unor zăcăminte de gaze între 42 si 84 de miliarde de metri cubi. Potrivit firmei de consultanță Deloitte, rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră ar putea pune în discuție poziția dominantă a grupului rus Gazprom pe piața de furnizare de gaze naturale din Europa Centrală și de Est. Accesarea resurselor din Marea Neagră ar putea diversifica sursele de aprovizionare din regiune și ar aduce Guvernului României venituri de 26 de miliarde dolari până  în 2040.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews