ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul ungar Viktor Orban i-a solicitat președintelui SUA, Donald Trump, să ajute la încheierea unei înțelegeri de cooperare cu România pentru inițierea „cât mai curând posibil” a operațiunilor de extracție a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, a afirmat liderul de la Budapesta, transmite Mediafax.


„Diversificarea este plauzibilă în cazul în care cooperarea dintre SUA și România are loc rapid. I-am cerut președintelui să ajute ca aceasta să se materializeze", a declarat Orban, la postul public de radio.

O altă temă a discuției între Viktor Orban și Trump, care a avut loc luni la Casa Albă, a fost cea privind achiziționarea de partea ungară de rachete antiaeriene, a declarat premierul într-un interviu acordat vineri postului Kossuth Radio, relatează agenția de știri MTI.

Compania americană ExxonMobil analizează posibilitatea unei investiții în operațiuni de extracție de gaze în zona românească a Mării Negre, ce ar oferi o alternativă la gazul rusesc, lucru ce ar putea ajuta Ungaria la diversificarea surselor de energie.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat recent că firma americană ar trebui să ia în curând o decizie în legătură cu acest proiect, în condițiile în care Ungaria ar trebui să semneze în toamnă un nou acord pe termen lung privind importul de gaze naturale din Rusia.  Tot el a acuzat anul trecut România că periclitează siguranța energetică în regiune. El a precizat că există țări care încalcă angajamentele privind interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz, dând exemplu România și a făcut apel la UE și SUA să exercite presiuni în acest sens, dar și pentru ca țara noastră să înceapă extracția de gaze naturale din Marea Neagră începând din 2022.

În apele teritoriale românești ale Mării Negre, companiile ExxonMobil și OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arata existența unor zăcăminte de gaze între 42 si 84 de miliarde de metri cubi. Potrivit firmei de consultanță Deloitte, rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră ar putea pune în discuție poziția dominantă a grupului rus Gazprom pe piața de furnizare de gaze naturale din Europa Centrală și de Est. Accesarea resurselor din Marea Neagră ar putea diversifica sursele de aprovizionare din regiune și ar aduce Guvernului României venituri de 26 de miliarde dolari până  în 2040.