ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Bugetul pentru 2016 e criticat inclusiv de reprezentanții din sănătate și educație, domenii care vor primi mai mulți bani anul viitor. 

„Creșterea sumelor alocate nu înseamnă automat că școlile și spitalele vor funcționa mai bine”, spun sindicaliștii. Și reprezentanții oamenilor de afaceri consideră că modul în care vor fi cheltuite fondurile suplimentare e extrem de important.

Proiectul de buget pentru 2016 aduce mai multă transparență în privința cheltuielilor statului pe anul viitor. Oamenii de afaceri spun însă că fără o reformă a administrației, e greu ca investițiile planificate să devină realitate, informeaza Digi24.

„Cheia probabil că va fi o mult mai bună organizare a autorităților publice, pentru ca investițiile alocate, față de anul acesta, chiar să realizeze. Ne-am dori să vedem mai mult cum arată investițiile la Sănătate și Educație”, spune Cristian Pârvan, reprezentant al Asociației Oamenilor de Afaceri.

Cert e că învățământul ar urma să beneficieze de un buget cu 1 miliard de lei mai mare față de acest an. Creșterea nu e suficientă, susțin sindicatele din educație.

Și liderii sindicali din sănătate au reacționat. Aceștia spun că mai importantă decât creșterea bugetului cu 855 de milioane de lei pentru acest domeniu e gestionarea fondurilor.

Marius Sepi, prim-vicepreședinte Sanitas: „Faptul că e un buget în creștere ne bucură, dar este foarte important modul în care vor fi cheltuiți banii, (...) să nu mai asistăm la tot felul de cazuri în care stăm efectiv neputincioși că nu putem să oferim servicii de calitate”.

Cei mai mulți bani în plus pentru 2016 i-au primit apărarea și siguranța națională. Peste 10 miliarde de lei este bugetul prevăzut pentru Ministerul Apărării, iar cel al Ministerului de Interne va ajunge la aproape 11 miliarde de lei.

În schimb, Ministerul Muncii va avea la dispoziție anul viitor un buget scăzut cu 3,5 miliarde de lei. Și Ministerul Transporturilor va primi mai puțini bani - suma se apropie de 3 miliarde de lei.

Alocările bugetare pentru anul viitor NU sunt însă bătute în cuie, ci ar putea fi modificate, în urma dezbaterilor din Parlament.

Proiectul bugetului, aflat acum în dezbatere publică, ar urma să fie aprobat în Executiv săptămâna viitoare, iar în jurul datei de 15 decembrie, să primească votul final în Parlament.