ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Pentru țara noastră este extrem de importantă deschiderea frontierelor terestre ale spațiului Schengen, nu doar a celor aeriene, așa cum au admis cei mai aprigi oponenți ai intrării țării noastre în spațiul european comun, Olanda și Austria”, a afirmat președintele Rumen Radev ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor la informația ziarului "Kurir", potrivit căreia Viena este dispusă să lase Bulgaria și România să intre, dar numai în spațiul aerian Schengen, scrie publicația bulgară Mediapool.

Ulterior, premierul Nikolay Denkov a calificat și el drept inacceptabile condițiile puse de Viena, Bulgariei și României, pentru a deschide doar spațiul aerian Schengen.

Condițiile puse de Austria pentru a da acordul sunt creșterea de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria, cu bani europeni, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România, precum și acceptarea de către ambele țări a solicitanților de azil afgani și sirieni.

Denkov: Nu pot exista reguli suplimentare pentru Sofia și București

"Nu am discutat niciodată despre intrarea noastră în Schengen în acest mod și nu este acceptabil așa cum este definit. Introducerea unor reguli suplimentare pentru Bulgaria și România este inacceptabilă. Ideea este să respectăm regulile regulamentului european, pe care le îndeplinim deja. Dacă cineva dorește reguli specifice pentru Bulgaria, acest lucru este cu siguranță inacceptabil", a declarat seara premierul la bTV.

El a menționat că negocierile pentru aderarea țării la Schengen sunt în curs de desfășurare.

"Suntem deschiși la creșterea securității la frontieră și lucrăm acum cu serviciile austriece și olandeze. Pentru admiterea refugiaților, vom lucra în conformitate cu normele europene", a declarat premierul, citând date care arată că încercările de a trece frontierele europene au scăzut de mai multe ori în ultimele luni și acest lucru este evident pentru toți.

"Există proceduri cu privire la cine poate rămâne în Europa și cine poate fi returnat, iar critica a fost că Bulgaria nu respectă aceste proceduri. Guvernul a lansat deja un proiect și, împreună cu serviciile europene, am îmbunătățit gestionarea migranților interceptați", a declarat Nikolay Denkov.

Anterior, Radev a comentat condițiile stabilite de ministrul austriac de interne ca fiind greu de acceptat de Bulgaria.

Potrivit șefului statului, intrarea Bulgariei în așa-numitul Schengen aerian este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți pentru ca eticheta "Bulgaria este deja în Schengen" să nu rămână și participarea la acest spațiu să nu fie deplină.

Economiștii au comentat, de asemenea, că intrarea în Schengen doar pe calea aerului nu aduce beneficii Bulgariei. Turiștii vor beneficia, dar nu și economia, au spus ei.

"Această soluție ar ușura călătoriile tuturor, dar nu și pe cele de afaceri - cozile de la frontiere pentru transportul de afaceri. Dar este totuși o veste bună. În Bulgaria, va fi dificil să se aprobe o decizie politică de a primi un anumit contingent de refugiați, așa cum Austria pune la Sofia și București. Acest lucru nu este posibil, ei nu vor să rămână în Bulgaria și nimeni nu îi poate forța", a declarat politologul Ognyan Minchev, profesor la Universitatea din Sofia. El este, de asemenea, șeful Centrului pentru Studii Regionale și Internaționale.

În opinia lui Lyubomir Stefanov, politolog și lector la NBU, aderarea la Schengen pe calea aerului este un pas bun, dar reprezintă 1/10 din întregul proces de integrare al țării în spațiul Schengen, deoarece economia nu va câștiga prea mult de pe urma acestuia.