Sofia a început pregătirea unui teren la granița cu România unde se va construi un gard pentru a preveni intrarea mistreților, responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), în condițiile în care în România sunt înregistrate sute de focare, a informat luni publicația The Sofia Globe citata de antena3.ro.

Ministrul bulgar al Agriculturii, Roumen Porozhanov, a anunțat luni că au fost luate câteva măsuri pentru a preveni extinderea PPA în Bulgaria, dar obiectivul nu va fi ușor de îndeplinit.

Între timp, în Bulgaria sporesc tensiunile provocate de apariția primului focar al pestei micilor rumegătoare (PPR) în Uniunea Europeană.

În zona Bolyarovo, unde există suspiciuni că ar fi o epidemie la o fermă, proprietarii au refuzat să-i primească pe veterinari și au cerut procurorilor să intervină în cazul celui de-al doilea set de analize de la animale.

Fermierii insistă că vor să vadă documentele originale privind rezultatele primului set de analize, colectate luna trecută, și abia apoi vor să permită prelevarea altor analize de la animalele lor.
 
Luni a început plata compensațiilor pentru fermierii din satul Sharkovo, dupa ce au fost sacrificate caprele și oile pentru a se opri răspândirea pestei micilor rumegătoare. Fermierii vor primi minim 190 de leva pentru fiecare animal sacrificat.

Porozhanov a precizat că există 700 de focare în Turcia, dar nu se știe cum a ajuns PPR în Bulgaria.

Până au prezent au fost sacrificate deja 4.000 de animale pentru a preveni răspândirea bolii și a evita impunerea unei interdicții a Uniunii Europene asupra exporturilor bulgare de produse lactate.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews