ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Sofia a început pregătirea unui teren la granița cu România unde se va construi un gard pentru a preveni intrarea mistreților, responsabili de răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), în condițiile în care în România sunt înregistrate sute de focare, a informat luni publicația The Sofia Globe citata de antena3.ro.

Ministrul bulgar al Agriculturii, Roumen Porozhanov, a anunțat luni că au fost luate câteva măsuri pentru a preveni extinderea PPA în Bulgaria, dar obiectivul nu va fi ușor de îndeplinit.

Între timp, în Bulgaria sporesc tensiunile provocate de apariția primului focar al pestei micilor rumegătoare (PPR) în Uniunea Europeană.

În zona Bolyarovo, unde există suspiciuni că ar fi o epidemie la o fermă, proprietarii au refuzat să-i primească pe veterinari și au cerut procurorilor să intervină în cazul celui de-al doilea set de analize de la animale.

Fermierii insistă că vor să vadă documentele originale privind rezultatele primului set de analize, colectate luna trecută, și abia apoi vor să permită prelevarea altor analize de la animalele lor.
 
Luni a început plata compensațiilor pentru fermierii din satul Sharkovo, dupa ce au fost sacrificate caprele și oile pentru a se opri răspândirea pestei micilor rumegătoare. Fermierii vor primi minim 190 de leva pentru fiecare animal sacrificat.

Porozhanov a precizat că există 700 de focare în Turcia, dar nu se știe cum a ajuns PPR în Bulgaria.

Până au prezent au fost sacrificate deja 4.000 de animale pentru a preveni răspândirea bolii și a evita impunerea unei interdicții a Uniunii Europene asupra exporturilor bulgare de produse lactate.