ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea Neamului, ne ține la curent cu inițiativa de acordare a unor burse de susținere pentru elevii români defavorizați dar silitori din județele intens populate de etnici maghiari. Săptămâna trecută, el a acordat burse provenite din donații pentru încă 4 copii, dintre care trei sunt crescuți doar de mamă și sunt lipsiți de aportul financiar necesar unei familii împlinite.

„Avem 3 cazuri deosebite în programul burselor „Români pentru Români”. Raul și David sunt doi frați din satul Moftinu Mic, jud. Satu-Mare, cu rezultate bune la învățătură, care sunt crescuți doar de mama lor, ce este grav bolnavă. 


Ioana din Ozun, jud. Covasna, premiantă din clasa I și până acum, când este la liceu, suferă deasemenea de o boală grea ce o ține imobilizată la pat de câteva luni. Ioana este crescută în ultimul timp, la fel ca cei doi băieți, doar de mama ei. 

Toți cei trei copii au primit luna aceasta bursa de 500 lei fiecare, care sperăm să-i ajute să treacă măcar un pic mai usor peste această perioadă extrem de grea din viața lor si să-și poată continua la fel de bine studiile în cadrul învățământului cu predare în limba română din Satu-Mare, respectiv Covasna.


Când un copil din Covasna, cu o stare materială nu tocmai strălucită, îți spune că vrea să învețe în limba română, ba îți mai și demonstrează asta cu carnetul de note, nu mai stai pe gânduri si-l iei în brațe în programul burselor Români pentru Români. Andrei a primit săptămâna aceasta prima bursă (din cele 3 anuale) de 500 lei. Îi mulțumesc prietenului nostru de nădejde Gheorghe Samoilă care ne-a îndrumat spre Andrei, precum si către ceilalți 3 copii din Valea Mare care beneficiază deja de bursele noastre încă de anul trecut. 
 
Fondurile pentru „Bursele Români pentru Români” se adună în
 
contul Asociației Calea Neamului, deschis special în acest scop la BRD:
 
RO77BRDE080SV91101760800.
 
O bursă este de 500 lei si se acordă de trei ori pe an elevilor din secțiile si unitățile de învățământ cu predare în limba română din Covasna, Harghita, Mureș, Satu-Mare și zona Ghimeș-Făget-Palanca, jud. Bacău, acolo unde Ungaria alocă sume imense de bani pentru susținerea învățământului în limba maghiară. 

Din nefericire, statul român nu ia niciun fel de măsuri compensatorii în acest sens, rolul acesta revenindu-ne deocamdată doar nouă. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al vostru vom extinde cât mai mult acest program împreună cu Gruparea Grai Străbun și Liga Studenților Iași, ce-l are ca președinte de onoare pe Silvian Emanuel Man. Mulțumim în mod deosebit tuturor celor care contribuie la fondul de burse, despre acești minunați oameni urmând a fi scrisă o postare aparte, și nu în ultimul rând, partenerilor noștri media, „Cuvântul liber” din Târgu-Mureș, unde ne sprijină doamna Mariana Cristescu, „Mesagerul de Covasna” cu director Maria-Crețu Graur, „Buletin de Carei” cu Daniela Ciută si cel mai mare site din zona națională, ActiveNews, cu redactor-șef Victor Roncea.

Așadar, declarația noastră „politică” este: burse de studiu pentru copiii din unitățile cu predare în limba română din Transilvania și asta chiar acum, cât în Harghita și Covasna, mai ales, mai există încă învățământ cu predare în limba română și tineri care să-l urmeze.
 

Doamne ajută!”, a scris Mihai Tîrnoveanu pe Facebook.

Într-o postare ulterioară, acesta a dezvăluit că i-a făcut o vizită primarului comunei Dărmănești, cel care demonstrase cu acte că Cimitirul Eroilor se află în județul Bacău, domolind astfel pretențiile de exclusivitate ale maghiarilor asupra Cimitirului de la Valea Uzului.



„Pe plaiurile copilăriei mele, pe Valea Uzului, la Dărmănești, împreună cu domnul Constantin Toma, primarul care a reinstaurat adevărul istoric în Cimitirul International al Eroilor Valea Uzului. Am siguranța unei foarte bune colaborări cu domnia sa, în continuare, pe toate planurile actuale și viitoare. 

Mergem împreună cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc”, a mai adăugat președintele Asociației „Calea Neamului”.