ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Bustul Regelui Ferdinand I „Întregitorul de Țară”, a fost inaugurat în satul Verejeni din R. Moldova. Exact la 86 de ani de la prima inaugurare a monumentului, care ulterior a fost parțial deteriorat de sovietici.

Monumentul a fost renovat la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi, care pe parcursul ultimilor 4 ani s-a preocupat și de ridicarea celor 5 busturi ale Regelui Ferdinand din Nisporeni, Ialoveni, Țepilova, Rezina și Varnița.
 
Postamentul de piatră, păstrat din perioada interbelică, a fost restaurat de meșterul Pavel Curchi. Lucrarea a durat până la 15 iunie, fiind realizată cu ajutorul primarului Serghei Popa. Odată cu îndepărtarea stratului de var, au fost descoperite următoarele texte, pe latura din spate a postamentului:  

ÎN TIMPUL GLORIOASEI DOMNII      M.S. REGELUI CAROL II, PREFECT JUD. ORHEI FIIND DL. C. V. ROȘCA, RIDICATU-S-AU ACEST MONUMENT ÎN AMIN-TIREA OSTAȘILOR CĂZUȚI ÎN RĂZ-BOIUL PENTRU REÎNTREGIREANEAMULUI DIN 1914-18 CUOSÂRDIA COMITETULUI DE CONSTRUCȚIE CU PREȘEDIN-TE DE ONOARE DL. N. L. MINEAPRIM-PREOTR PL. TELENEȘTIPREȘEDINTE ACTIV ICSV T.H. CA-MINSKI ȘI VICEPREȘEDINTE GH. CRU-DU, ÎNV. MEMBRI: CRÂNGAȘIÎNV. T. HOLBAN. DIAC. CHIO-RESCU. L. STRĂJESCU. M. GÂLCĂG. GHERMAN. G. SÂRBU. PRIMARP. BOTNARU. NOTAR GH. ZAHARIAȘEF POST L. GROSUMEȘTER _ICH_NSFINȚIREA ȘI INAUGURAREA MONUMENTULUI S-A FĂCUTASTĂZI 9 SEPTEMBRIE1934.

Pe laturile  din dreapta  și stânga, sub semnul sfintei cruci sunt inscripționate numele eroilor căzuți în Primul Război Mondial: MIN. LOZINSKI ION EPROVSAVA CERNOLEV NIC. CEGOREANMIH. VÂRLAN SIM. GROSUCR. POPESCU LUCA EPROVION HAITU GR. HUZUN
N. CATLAMAN GAV. HOLBANN. POPESCU MIH. SAMBRIȘION POPESCU ...... TODERIȚĂT.H. MÂRZENCU GH. STRĂJESCUD. ȘAPTEFRAȚI MIG. BÂRCĂ NIC. TARAN D.M. JOSANU F. VÂRLAN ION HOLBAN       I. MELINCESCU N.I. OZONOVSKIT.H. MÂȚĂ  T.H. GOREAO. ȘARPE N.T. GĂINAION IURCU TROF. GROSUGH. TCACI AL. LOZANOVSKIION UNCU

Lângă monument, se afla în perioada interbelică Cimitirul Eeroilor căzuți în Primul Război Mondial și casa parohială, distruse după ocuparea Basarabiei de către bolșevici. Din mărturiile localnicilor, soclul s-a păstrat intact până la începutul anilor `90. De asemenea, o scurtă perioadă fusese acoperit cu lemne și paie pentru a fi ferit de vandalizare. Restabilirea   prin   reconstituire   a   bustului   a   fost   încredințată   sculptorului   Veaceslav Jiglițchi, care pe parcursul lunilor iunie-iulie 2020 a readus la viață bronzul de la Verejeni.„Columna de la Verejeni”, așa cum a fost supranumit monumentul datorită scenelor în basorelief pe care le păstrează, a fost sfințită la 9 septembrie de un sobor de preoți condus de  ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.
 
Primarul localității Verejeni, Serghei Popa, a mulțumit celor prezenți pentru efortul depus la restabilirea monumentului. La eveniment au fost prezenți reprezentanții Consulatului României de la Bălți, directorul Spitalului de boli cardiovasculare dinIași   –   academicianul   Grigore   Tinică,   scriitorul   și   publicistul   Nicolae   Dabija,   ex-viceprim-ministrul Ion Negrei, preotul profesor Viorel Cojocaru, Vasile Șoimaru și consilierul deputatuluiConstantin Codreanu etc.
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews