ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:03 Ministerul Apărării Naționale transmite că va pune în aplicare hotărârea instanței de judecată care a suspendat decretul prin care Klaus Iohannis a prelungit mandatul sefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă, de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial. Odată cu 1 februarie însă, șefia Statului Major al Apărării nu va fi îndeplinită de actualul locțiitor, generalul Adrian Tonea, având în vedere că acesta intră în rezervă.
 
„Cu privire la situația locțiitorului șefului SMAp, precizăm faptul că această funcție este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului apărării naționale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuțiilor acestei funcții generalul-locotenent Laurian Anastasof”, transmite MApN. Generalul Laurian Anastasof a fost Șef al Statului Major al Forțelor Aeriene din 2013 până în 2017. Generalul Anastasof a fost și comandant al Bazei 71 Aeriene, Câmpia Turzii.

Conform unei biografii întocmite de Forțele Aeriene Române, are peste 2.000 de ore de zbor pe avioanele MIG 21 Lancer, L-29, L-39, MIG 21 MF, dar și pe elicopterul IAR 330 M. De asemenea, generalul Anastasof a efectuat zboruri de evaluare și pe avionul de tip F 16.
 
Știrea inițială


Curtea de Apel București a admis, joi, o cerere depusă de Ministerul Apărării Naționale (MApN) prin care se solicită suspendarea decretului semnat de președintele Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Nicolae Ciucă, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, Administrația Prezidențială poate face recurs, însă decizia este executorie.

„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepția inadmisibilității cererii de suspendare, excepția lipsei calității procesual active a reclamantului și excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei Administrația Prezidențială ca nefondate. Ia act de renunțarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1.131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1.131/2018 până la pronunțarea instanței de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel București. Pronunțarea hotărârii se face prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței", se arată în decizia CAB.

Pe 28 decembrie 2018, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretul prin care îi prelungește mandatul generalului Nicolae Ciucă la conducerea SMAp. Tot atunci, Iohannis preciza că nu a fost aprobată propunerea făcută de ministrul Apărării, Gabriel Leș, privind numirea generalului Dumitru Scarlat la șefia Statului Major al Apărării.

Ulterior, Ministerul Apărării a depus o plângere prealabilă la Administrația Prezidențială, prin care solicita revocarea decretului din 28 decembrie 2018.

Conform MApN, decretul semnat de președintele Iohannis încalcă dispozițiile prevăzute în Legea 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, și anume articolul 32, alineatul 5, conform căruia "șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de președintele României, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an".

În data de 9 ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leș, susținea că decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă "s-a făcut ilegal", adăugând că "instanța este cea care va stabili" care este situația de drept. Pe 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers "inoportun" și "riscant" contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Apărării. Președintele a adăugat că "pur și simplu" propunerea ministrului Apărării a fost nelegală.