ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape două duzini de mărci de geluri dezinfectante pentru mâini au fost retrase de pe piață sau interzise în SUA, după ce s-a descoperit că acestea conțin o substanță chimică ce cauzează cancer, relatează după aproape trei ani de plandemie dailymail.

Mii de recipiente cu dezinfectanți din China, Coreea de Sud și în America au fost retrase de pe rafturi între aprilie 2021 și septembrie anul acesta. S-a constatat că gelurile și spray-urile - care au devenit un element de bază în timpul pandemiei de Covid - conțin niveluri periculoase de benzen, un agent cancerigen aflat chiar în fruntea listei celor mai periculoși solvenți ai guvernului. Acest lucru vine după ce luna trecută au fost retrase de pe piață peste un milion de sticle de șampon uscat, din cauza temerilor legate de contaminarea cu benzen. În total, 21 de mărci de dezinfectant pentru mâini au fost rechemate, inclusiv produse fabricate de The Creme Shop și Ulta Beauty, plus dezinfectanți mai puțin cunoscuți, vânduți în TJ Maxx, Marshalls și online. Unele dintre produse par să fi fost destinate copiilor, ambalajul incluzând personajul Yoda din Star Wars, figurine Disney și Spiderman.

Atunci când este întins pe mâini, chiar și în doze relativ mici, benzenul se poate infiltra prin piele și în fluxul sanguin, unde poate opri funcționarea corectă a celulelor. Se știe că provoacă leucemie și alte tulburări de sânge. Retragerile au fost pentru loturi specifice de produse, multe dintre acestea ajungând din nou pe rafturi după ce problema contaminării a fost rezolvată.  Cu toate acestea, unele produse fabricate în străinătate au fost interzise complet, după ce nu s-au conformat solicitării de retragere a produselor de la Food and Drug Administration (FDA). S-a constatat că mulți dintre dezinfectanții pentru mâini conțineau doze de benzen mult peste limita legală admisă, doze care s-au „maximizat” în timpul pandemiei. 

Altele au fost rechemate după ce au conținut niveluri mult mai scăzute, atunci când limita a fost readusă la zero în 2022. Benzenul poate ajunge din greșeală în dezinfectanții pentru mâini în timpul procesului de fabricație, atunci când gelurile sunt tratate pentru a elimina impuritățile. Purificarea se face cu ajutorul unui produs chimic fabricat cu benzen, care uneori poate conține încă urme de substanță cancerigenă. Amploarea impactului asupra sănătății al dezinfectanților pentru mâini contaminați cu benzen în SUA nu a fost încă pe deplin înțeleasă - dar până în prezent nu au fost raportate răniri.

Dezinfectanții de mâini au devenit un element de bază în case, școli și birouri în timpul pandemiei, vânzările crescând cu 600% numai în 2020. Printre produsele care au fost retrase de pe piață se numără dezinfectantul de mâini Scent Free de la Artnaturals, vândut în sticle de 8 oz la 3,50 dolari fiecare, și trei mărci de la Scentsational Soaps and Candles, vândute la aproximativ 7 dolari fiecare. Artnaturals s-a confruntat cu cea mai mare rechemare de până acum, anul trecut, când 34 de mărci diferite au trebuit să fie returnate din cauza temerilor legate de contaminarea cu benzen.  Ulta Beauty - administrată de Scentsational Soaps and Candles - a  avut trei loturi ale dezinfectantului de mâini spray cu parfum proaspăt de lămâie rechemat.

Când a început pandemia Covid, FDA a relaxat normele care reglementează dezinfectanții de mâini, permițând producătorilor nereglementați să le producă, cu condiția să respecte o anumită metodă. De asemenea, agenția a introdus o limită legală temporară de până la două ppm de benzen permisă în produse pentru a ajuta la accelerarea producției - pe fondul temerilor legate de o penurie națională. Cu toate acestea, această lacună a fost eliminată la începutul acestui an, FDA afirmând că în prezent există suficient dezinfectant pentru mâini în SUA.

Cea mai recentă intoxicare a avut loc în septembrie și a implicat un produs fabricat în Florida - un spray dezinfectant pentru mâini de la Salon Technologies International. FDA a cerut companiei să emită o retragere voluntară după ce a constatat că produsul conținea benzen.
 
Dezinfectanții de mâini de la Ningbo Haishu Huayu Industry and Trade din China și de la producătorul sud-coreean Mirfeel Korea Co nu mai au voie să fie importați în SUA, după ce companiile nu au reușit să emită o rechemare atunci când s-a descoperit benzen în gelurile lor. 

FDA spune că benzenul nu ar trebui să fie folosit la fabricarea dezinfectanților pentru mâini, iar cei care au fost găsiți ca conținând această substanță chimică sunt acum retrași de pe piață, așa cum este detaliat într-o listă de pe site-ul agenției. Agenția efectuează teste pentru a se asigura că produsele nu conțin benzen și spune, de asemenea, că producătorii sunt obligați să verifice dacă produsele lor nu conțin această substanță chimică. 

Benzenul este detectat în mod normal în petrolul brut, precum și în materiale plastice, rășini și în unii coloranți și pesticide. Anul trecut, un laborator independent a descoperit că aproape unul din cinci dezinfectanți pentru mâini poate conține benzen. Valisure a testat 260 de sticle de dezinfectant de mâini de la 168 de mărci pentru a detecta prezența cancerigenului, care au fost cumpărate în farmacii din SUA. În total, s-a constatat că 21 dintre ele conțineau mai mult decât limita anterioară de două părți pe milion. Benzenul se află în fruntea listei de solvenți periculoși a FDA.  Inhalarea sau absorbția acestei substanțe chimice pe o perioadă lungă de timp poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, deoarece determină funcționarea incorectă a celulelor din organism. Supraexpunerea la benzen poate, de asemenea, face ca măduva osoasă să nu producă suficiente globule roșii, ceea ce poate duce la anemie, precum și la cancer de sânge.

De asemenea, poate face ravagii asupra sistemului imunitar prin alterarea nivelului de anticorpi din sânge și prin uciderea celulelor albe din sânge.