ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Austria ne dă un deget, dar cere la schimb toată mâna. Condițiile puse de Viena pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta”, titrează, pe bună dreptate, Antena, la știrile ObservatorNews de seară, după informația apărută ieri eară în presa austriacă, potrivit căreia ministrul de Interne Gerhard Karner este gata să ”nuanțeze” veto-ul.

Despre ce este vorba?

Austria ne întredeschide chipurile poarta spre Schengen dar ne pune o cizmă ex-nazistă în usă. Am putea circula fără controale prin Europa, dar numai cu avionul, nu pe șosele. În schimb, se pun condiții grele. Să preluăm povara emigranților afgani și sirieni care au umplut și vin în continuare în Austria - 30.000 doar anul trecut. Viena a cerut același lucru și Bulgariei. Premierul de la Sofia a respins imediat oferta. Marcel Ciolacu a făcut, însă, un anunț triumfător pe Facebok, observă sursa citată.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România.” a scris azi-noapte, triumfător, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu, probabil încă amețit de fusul orar din SUA.

Optimismul lui Ciolacu a fost contrazis, însă, rapid, de partenerul de coaliție. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, vorbește despre prudență și negocieri. Flexibilitatea Austriei vine la pachet cu niște condiții stricte. În plus, chiar dacă Viena își nuanțează acum veto-ul, rămâne de convins și Olanda.

Cum s-a schimbat peste noapte poziția Austriei?

Der Standard citat de știripesurse afirmă că au fost niște „jocuri de culise pentru aderarea României în Schengen”. Publicația indică discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, totodată fost patron al Trustului de media care îngloba și ProTV, cât și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O'Brien, cu politicienii de la Viena au fost, de asemenea, decisive pentru renunțare la VETO privind adearea României în Schengen.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut marți o întrevedere cu Ronald  Lauder, care este și președintele Congresului Mondial Evreiesc (foto dreapta).

Vedeți și Liderul Congresului Mondial Evreiesc și fondatorul PRO TV, Ronald Lauder, critică Israelul pentru adoptarea valorilor tradiționale și respingerea secularismului și a mariajelor unisex. Răspunsul unui RABIN

Președintele AUR, George Simion, este mai sceptic. El a afirmat, duminică, în legătură cu intrarea României în Spațiul Schengen, că accederea doar cu spațiul aerian nu va rezolva „nici pe departe” cozile pe care trebuie să le îndure transportatorii români, transmite agenția Agerpres, citată de site-ul știripesurse.

„Problema cea mai mare cu privire la Spațiul Schengen, acolo unde România are cele mai mari pierderi economice, este pe zona de transport rutier, adică în privința granițelor terestre. Accederea doar cu spațiul aerian nu va rezolva nici pe departe cozile pe care trebuie să le îndure transportatorii români, dar nici pierderile financiare pe care aceștia le suferă. Practic, nu se rezolvă nimic. Suntem de acord să intrăm în Schengen chiar și cu spațiul aerian, dar nu cu prețul de a rămâne fără un termen bine stabilit pentru granițele terestre, pentru transportul rutier!

Dacă Marcel Ciolacu și coaliția PSD-PNL acceptă acest fruct otrăvit al Austriei, de a ne bucura la aderarea cu spațiul aerian doar pentru a ne închide gura, dar fără a ști sigur când vor fi ridicate granițele terestre, atunci vom asista la o uriașă trădare a intereselor României”, a declarat George Simion, citat într-un comunicat al AUR transmis, duminică, Agerpres.

Liderul AUR se întreabă ce condiții ar fi pus Austria pentru a fi de acord cu aderarea.

„Care este prețul acestei 'înduplecări' din partea Austriei? Ce oare au promis Marcel Ciolacu, PSD și PNL austriecilor? Ce le-au mai dat la schimb doar ca să se laude puțin în țară înainte de anul electoral 2024? De asemenea, ce condiții a pus Austria pentru a fi de acord cu această aderare cu spațiul aerian? Sunt întrebări legitime la care românii au nevoie de răspunsuri. Probabil că iar vom afla că Guvernul PSD - PNL a fost de acord cu renunțarea la o parte din resursele țării, vom descoperi că avem noi de plătit bani Austriei și nu invers”, spune Simion.

Cei cel puțin 30.000 de imigranți afgani și sirieni, marea majoritate bărbați, pe care ni i-ar livra austriecii, refuzați de bulgari, plus următoarele valuri pe care ni le va transfera Austria, se vor adăuga celor încă 40.000 de muncitori din Asia și Africa care urmează să vină în România, pe lângă cei 100.000 existenți în acest moment