ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că în urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, au fost 58 de răniți și doi morți.

DEZASTRU: Sâmbătă, 26.08.2023, în jurul orelor 18.50, la o stație GPL din comuna Crevedia, pe DN 1 A, a avut loc o explozie. Imaginile cu oameni descărnați sunt șocante. ActiveNews a ales să nu le publice.

Pe plan politic USR ataca violent PSD prin vocea lui Cătălin Drulă. Asistăm la un nou Colectiv? Culmea, piază rea Victor Ponta - premierul dat jos de Scandalul urmat după Tragedia Colectiv -  tocmai a devenit consilierul actualului premier PSD Marcel Ciolacu.

COMENTARIU LA CALD: SINISTRU: La aproape 8 ani de la incendiul din Clubul Colectiv, România nu are capacitatea de a gestiona o situație cu circa 50 de răniți, mai mulți pacienți arși urmând să fie trimiși în Italia și Belgia. Daca izbucnește un incendiu masiv în București  sau are loc un cutremur, unde vor fi tratați românii? Ce să mai vorbim de un război? Cu adevărat, un stat falimentar! Bine că Sănătatea a dat 40 de milioane de euro pentru propaganda vaccinării - și altele la rând acum - iar Florin Cîțu a cumpărat seruri experimentale aducătoare de moarte de peste 1 miliard de euro, bani cu care se puteau ridica patru spitale de la zero.

ACTUALIZARE ORA 2.00: După peste șase ore de luptă acerbă cu flăcările, pompierii au reușit să lichideze incendiul de la Stația GPL din Crevedia dar nu în totalitate și de la cele 7 proprietăți afectate. Autoritățile au anunțat că incendiul a fost stins, iar echipele ISU își continuă operațiunile de căutare a noi victime. Așadar numărul morților ar putea să crească.

ALTĂ ABERAȚIE: Într-o stație GPL care se presupune că are mai multe rezervoare, pompierii au fost băgați fizic la înaintare, ca oile, în loc să lucreze cât pot de la distanță. O greșeală majoră care a dat numărul mare al victimelor! De altfel, din imaginile Agerpres se vede cum acționau pompierii înainte de a doua explozie, care probabil a fost chiar a unuia dintre tirurile-cisterne parcate chiar în fața stației GPL. VIDEO:

ACTUALIZARE: Am avut dreptate! Din imaginile EuroNews de mai jos se vede momentul celei de-a doua explozii și cel mai probabil este vorba de una dintre cisternele GPL. Din câte știm, într-o asemenea situație de eveniment flamboiant la propriu, cadrele SMURD, ISU și ale Jandarmeriei, aflate sub comanda directă a șefului DSU, adică (tot) a lui Raed Arafat, sunt responsabile și de asigurarea securității zonei. Din imaginile terifiante vedem cum ziariștii fug împreună cu „salvatorii” și jandarmii. Cine a permis accesul liber al ziariștilor, politicienilor și curioșilor într-o zonă cu DOUA CISTERNE GPL aflate lângă un FOCAR EXPLOZIBIL? Nimic nu s-a învățat nici din CAZUL MIHĂILEȘTI unde ne-au fost omorâți niște colegi ziariști într-o situație exact la fel ca aceasta! ARAFAT, DEMISIA! VIDEO:

După miezul nopții aflăm de la Bogdan Oprița, coordonator SMURD, că pompierii grav răniți vor fi transportați în străinătate de MApN.  Doctorul Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD, a declarat sâmbătă noaptea că au fost aduși 30 de răniți: dintre care trei din explozia inițială și 27 din a doua explozie, colegi pompieri. Medicul a precizat că cinci salvatori sunt în stare gravă. Totodată, el a mai anunțat că au fost identificate șapte locuri în afara țării, prin Mecanismul de Protecție civilă europeană, în care aceștia să fie duși, iar MApN pune la dispoziție două aeronave, care, în cursul acestei dimineți, vor începe transferul în străinătate a răniților grav. Halal "stat român"!

ACTUALIZARE ORA 2.30: S-A ACȚIONAT DUPĂ O ORĂ DE LA PRIMA EXPLOZIE! AU FOST TREI CISTERNE!

Raportul preliminar MAI dat publicității la această oră arată că s-a acționat la fața locului după O ORĂ de la prima explozie. Până la această oră sunt 58 de victime, dintre care 39 de pompieri, 3 polițiști și 2 jandarmi, conform Agerpres. Redăm textul MAI transmis de Știripesurse:

„În data de 26.08.2023, în jurul orelor 18:48, în incinta unui operator economic unde se aflau 3 cisterne de transport GPL, s-a produs o explozie urmată de incendiu.

Arderea s-a manifestat cu flacără violentă și degajare mare de fum la 3 cisterne de transport GPL, autovehiculele din incintă și imobile alăturate

Ulterior în jurul orelor 20:56, respectiv 21:46 s-au produs alte 2 explozii în aceiași incintă care au determinat propagarea incendiului la mai multe imobile.

I. Din datele preliminare obținute, obiectivul nu mai deținea autorizație de securitate la incendiu din data de 30.07.2020 și are închisă activitatea de la data de 14.10.2020.

Pe timpul unui control de prevenire desfășurat în anul 2020 la acest obiectiv, s-a constatat utilizarea unei pompe de transvazare a gazului petrolier lichefiat neomologată.

Din primele informații la momentul producerii evenimentului pe amplasament s-au desfășurat operațiuni de transvazare neautorizate.

II. Măsuri aplicate în gestionarea evenimentului

- la nivel central:

- informarea primului-ministru și conducerii M.A.I.

- constituirea unei celule de criză la nivelul MAI pentru coordonarea acțiunilor;

- monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență;

- la nivel local:

- începând cu ora 19:52 la locul evenimentului au fost alocate următoarele resurse: ISU BIF - 14 ASAS, 1 Autospeciala cu roboți, 1ASPA, 1 autoscară, 2 PMA, 7 SMURD B2, 4 UTIM, 1 descarcerare, 1 CBRN, 1 PCM.

ISU DB 6 ASAS, 1 ATPVM, 11 EPA, 2 PMA, 1 microbuz;

- ISU PH - 3 ASAS;

- IGAV-1 elicopter SMURD;

- IGPR - 29 de polițiști;

- IGJR - 30 de Jandarmi;

- SAJ DB-9 echipaje operative;

- deplasarea la fața locului a autorităților administrației publice locale, reprezentanți de la ITM, Garda de mediu;

- creșterea capacității operaționale la Nivel IV Alertă Roșie la nivelul intervenției;

- activarea Planului roșu de intervenție (19:39) la nivelul ISU DB și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița și Nivel III Alertă Portocalie la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov;

- în urma analizei situației, conducerea intervenției este asigurată de Șeful DSU, inspectorul șef al ISU BIF și prim-adjunctul inspectorului șef al ISU DB;

- a fost emis mesaj Ro-Alert pentru avertizarea populației;

- pentru înlocuirea/rotirea personalului la locul intervenției au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea cu rezervă de spumogen și butelii cu aer comprimat,

- a fost stabilit un perimetru de siguranță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției (??? - s-a văzut! - n.n.) și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori;

- activarea mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene

III. Concluzii

1. pe timpul intervenției s-au înregistrat 55 victime, astfel:

- ca urmare a primei explozii s-au înregistrat 8 victime:

- 1 persoană decedată

- 7 persoane rănite, 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni;

- ca urmare a celei de a doua explozii s-au înregistrat 47 victime: 3 persoane rănite la UPU Târgoviște, 44 la spitale din municipiul București, cu arsuri și traumatisme;

Din totalul victimelor, 43 cadre din rândul forțelor de intervenție (dintre care 39 pompieri, 2 polițiști și 2 jandarmi)..

2. La ora 01.30 51 de persoane sunt încă internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate;

3. Sunt în curs de desfășurare operațiuni pentru identificarea unor capacități de tratament în străinătate și transferul pacienților”, se arată în raportul preliminar al M.A.I.

ACTUALIZARE ORA 3.30: Primii răniți grav pleacă spre Belgia. Au arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafața corpului.

Primii doi pacienți care pleacă în Belgia - Fac parte din echipele de intervenție, informează MApN pe Facebook.

Primii doi pacienți care beneficiază de Mecanismul European de Protecție Civilă sunt cei doi pompieri internați la Spitalul de Urgență Floreasca. Ei sunt transportați la Spitalul militar din Bruxelles cu o aeronavă MApN, care decolează la orele 03.00 - 03.30, potrivit Agerpres.

Primii doi pacienți care beneficiază de Mecanismul European de Protecție Civilă sunt cei doi pompieri internați în prezent la Spitalul de Urgență Floreasca, transmite ȘtiripeSurse.

Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafața corpului.

Ei vor fi primiți la tratament la Spitalul militar din Bruxelles.

„O misiune cu o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române este organizată în această noapte, pentru transportul unor pacienți grav răniți în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgențã.

Îmbarcarea primilor pacienți în aeronava MApN este estimată pentru ora 03.00-03.30. Monitorizarea pacienților pe timpul zborului va fi realizatã de personal medical din cadrul SMURD și al Bazei 90 Transport Aerian”, transmite MApN.

ACTUALIZĂRI ANTERIOARE: La două ore distanță a avut loc o nouă explozie apoi o a treia și o a patra (probabil TIR-urile GPL - n.n.), potrivit unor surse, iar numărul victimelor crește alarmant.

Știripesurse informează că Ministerul Sănătății (MS) a transmis, sâmbătă noapte, bilanțul teribil: aproape 50 de victime dintre care 26 sunt pompieri, răniți de a doua explozie! 46 de pacienți sunt internați în urma exploziilor de la o stație GPL din Crevedia, opt dintre aceștia fiind intubați. Se precizează că mecanismul european va fi folosit pentru toți cei intubați în primul rând, informează și News.ro.

ACTUALIZARE: Garda de Mediu avertizează: Bucureștenii să-și închide geamurile! Fumul gros se îndreaptă spre București împreună cu un fum toxic de la un alt incendiu, tot din Dâmbovița, de la un depozit de mase plastice. Detalii mai jos:

"La Spitalul Bagdasar sunt 11 pacienți (3 intubați), la Universitar - 4 pacienți, la Spitalul de Arși - 4 pacienti (1 intubat), la Spitalul Floreasca - 27 de pacienți (4 intubați).

Mecanismul european va fi folosit pentru toți cei intubați în primul rând”, a transmis sursa citată.

Doi dintre răniții din explozia de la Crevedia, județul Dâmbovița, vor fi duși, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la spitalul militar din Bruxelles, informează Mediafax.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat: „Au fost răniți și pompieri. E un număr destul de important. Lucrăm cu MAI la celula de criză. Mâine începând de la primele ore, vom transfera persoanele care au nevoie în străinătate. Avem protocol cu Belgia. Vor ajunge pacienți la Milano, în Italia. Transportul presupune și stabilizarea lor. Nu contează dacă sunt persoane civile sau pompieri. Avem confirmat un deces și zeci de răniți.”

 26 de pompieri au fost răniți, unul dintre ei fiind în stare gravă.

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia, soldată cu zeci de răniți, se numește Flagas SRL și îi aparține fiului primarului PSD din Caracal, transmit agențiile.

ACTUALIZAREEste alertă, sâmbătă noaptea, în Dâmbovița. După explozia de la Crevedia a izbucnit un incendiu la un depozit de mase plastice din Dragomirești, lângă fabrica de armament, informează Mediafax și Știripesurse.

Potrivit ISU Dâmbovița, un incendiu a izbucnit la un depozit mase plastice în localitatea Dragomirești, lângă fabrica de armament. Intervine Detașamentul Târgoviște, cu un ASAS, Garda de Intervenție Voinești cu 1 ASAS, Detașamentul Găești cu un ASAS, SAJ Dâmbovița cu un echipaj și un microbuz.

Reprezentanții ISU Dâmbovița transmit că incendiul nu a fost declanșat de la extinderea flăcărilor de la incendiul din localitatea Crevedia.

VIDEO cu mai multe secvențe ale exploziilor, dintre care cea mai mare a provocat o ciupercă de foc: