ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul de anvergură Cornel Nistorescu publică azi în Cotidianul un editorial despre „Plânsul după Traian Băsescu”, din care redăm un fragment mai jos. Facem precizarea că ActiveNews a sesizat Colegiul CNSAS cu privire la ilegalitățile relevate de directorul Cotidianul încă de acum 6 (șase) zile și de abia așteptăm să primim răspunsul legal înainte de a sesiza Parchetul General privind tăinuirea unor documente de către membri ai Colegiului CNSAS în vederea obținerii de foloase și demnități necuvenite de către un terț.

„Omul are deja nenumărate plîngeri penale pentru diverse. Iar acum încă una pentru fals în declarații în formă continuată. Din 2000, de cînd a candidat pentru funcția de primar general al Capitalei,Traian Băsescu tot declară pe proprie răspundere că n-a colaborat cu Securitatea. În 2004, cînd a candidat la Primăria Capitalei pentru a doua oară, a scris iar și a semnat, apoi, în același an, a fost obligat să declare pentru a putea candida pentru funcția de președinte al României. În 2009, a declarat fals pentru a patra oară, iar în 2016 cînd a candidat pentru Senat și, în 2019, pentru Parlamentul European, a mai adăugat două declarații în fals, dovedind o tenacitate infracțională ieșită din comun.

Ne aflăm în fața celei mai cumplite fraude în declarații pe proprie răspundere, comisă de un demnitar român!

Ce flota, ce afacere Nana, ce Elena Udrea cînd prin declarații frauduloase același personaj a deschis porțile tuturor demnităților publice, pînă la cea mai înaltă!

Sigur, pe tot acest traseu infracțional, există o problemă. Cel puțin una, dacă nu zeci!

Traian Băsescu și-a bătut joc de nenumărate ori de o prevedere legală fără să se întîmple nimic și fără să sufere nicio consecință. Cum a fost posibil, cînd încă înainte de a fi ales ca primar general al capitalei existau indicii că el a fost racolat de Securitate încă de cînd era elev la Institutul de Marină Mircea cel Bătrîn din Constanța? Demersurile lui Mugur Ciuvică au scos la iveală și alte indicii. Și cu toate acestea, instituția publică îndrituită să cerceteze cazul a ocolit probele și dosarul personajului.

Sunt mărturii că la CNSAS existau dovezi încă din 2006 privind colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea. Și cu toate acestea, CNSAS a evitat cercetarea cazului. Abia după înlocuirea Germinei Nagîț de la Direcția de investigații a CNSAS dosarul Băsescu, ținut la păstrare cu aerul de uitat și ignorat, a fost scos la iveală și dus la sentința definitivă de astăzi.

Ne aflăm în fața unei disfuncționalități dacă nu cumva a unei fraude comise sub umbrela CNSAS. După toate aparențele, ar putea fi vorba despre un refuz al datoriei, de un abuz în serviciu care ar putea fi incriminat în baza Legiii 78/2000, cea care la art. 12, indice 2, descrie situația în care i se creează unui terț un avantaj material.

Pentru Germina Nagîț și pentru toți cei implicați în dosirea probelor din dosarul lui Traian Băsescu, reproduc un paragraf de lege care ar trebui să-i pună serios pe gînduri.

Art. 12.

Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale;

b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Și mai sunt cîteva legi care s-ar putea să le creeze uriașe probleme pentru perioada următoare.”

Integral în Cotidianul

Citiți și INTELECTUALII LUI PETROV și-au înghițit limbile. Își vor returna Liiceanu, Pleșu, Patapievici și Tismăneanu decorațiile primite de la colaboratorul Securității Traian Băsescu