ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile române, somate de Federația Barourilor Europene să respecte drepturile și independența avocaților, după condamnarea la închisoare a avocatului Robert Roșu pentru simplul motiv că și-a apărat clientul „cu convingere” în dosarul Ferma Băneasa.

Federația Barourilor Europene a adoptat o rezoluție prin care solicită autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept.

La data de 5 mai 2021, Federația Barourilor Europene (FBE) a adoptat o Rezoluție prin care solicită autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept, în conformitate cu Rezoluția 2348(2020) privind principiile și garanțiile aplicabile avocaților și Recomandarea 2188 (2020) a Comitetului Permanent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

În urma demersurilor dnei. av. Stanca Gidro, consilier UNBR și președinte al Comisiei Barourilor de Est din cadrul FBE, rezoluția va fi trimisă către Președintele României, Consiliul Superior al Magistraturii, Guvernul României și către Prim-Ministrul României.

Redăm textul Rezoluției FBE :

„Federația Barourilor Europene
Comisia Barourilor din Estul Europei

Rezoluția Comisiei barourilor din Estul Europei și a Comisiei pentru drepturile omului din cadrul Federației Barourilor Europene

Federația Barourilor Europene (FBE), care reprezintă 250 de barouri membre din Europa și avocații lor, cu un milion de membri, luând în considerare protestele avocaților care au avut loc în România în ultimele luni, ca urmare a hotărârii judecătorești în dosarul "Ferma Băneasa”, își exprimă îngrijorarea pentru încălcarea gravă a drepturilor avocaților și a statului de drept, prin:

  • identificarea avocaților cu clienții ;
  • urmărirea penală a avocaților pentru delicte de opinie ;
  • încălcarea principiului autorității lucrului judecat ;
  • audieri ale judecătorilor în calitate de martori, pentru a demonstra ilegalitatea propriilor decizii în cazuri conexe.

Solicităm autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept, conform Rezoluției 23488 (2020) și Recomandării 2188 (2020) a Comitetului permanent al Adunării parlamentare a Consiliului Europei”, a transmis Federația Barourilor Europene, prin Comisia Barourilor din Estul Europei, citată de Uniunea Națională a Barourilor din România