După trei amânări consecutive, Curtea Constituțională (CCR) a programat pentru azi pronunțarea deciziei privind protocoalele secrete încheiate de Parchetul General și SRI, scrie evz.ro.

Și de această dată Curtea Constituțională a amânat decizia în legătură cu protocoalele secrete dintre Parchetul General și SRI. Motivul este că unul dintre judecători, mai exact Daniel Morar, nu a fost prezent joi și nu s-a putut  prezenta la decizia de deliberări. Decizia a fost amânată pentru săptămâna viitoare.
 
Aceasta a fost a patra amânare. La ședința din 28 noiembrie Curtea Constituțională a dezbătut cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de-o parte, și Parlamentul României, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, declanșat de semnarea a două protocoale între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, cerere formulată de președintele Camerei Deputaților. După audierea părților, judecătorii constituționali au decis amânarea pronunțării având nevoie de timp pentru a delibera.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională în 8 octombrie, fiind semnată de către vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, căruia președintele Camerei, Liviu Dragnea, i-a delegat atribuțiile în aceeași zi.

În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI) în 7 decembrie 2016.

A doua zi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe Facebook, că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general Augustin Lazăr. În replică, procurorul general afirma că tema protocoalelor ”este falsă” și că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție.

Deputatul PSD Florin Iordache declara, în 25 septembrie, că protocoalele încheiate de Parchetul General cu SRI sunt inadmisibile, iar Parlamentul se gândește foarte clar să sesiseze CCR privind un conflict juridic de natură constituțională. "Prin semnarea acestor protocoale, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală și a transformat SRI în organ de urmărire penală. Noi analizăm dacă nu este vorba despre un conflict constituțional și dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituțională”, afirma Florin Iordache, potrivit news.ro. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews