ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După trei amânări consecutive, Curtea Constituțională (CCR) a programat pentru azi pronunțarea deciziei privind protocoalele secrete încheiate de Parchetul General și SRI, scrie evz.ro.

Și de această dată Curtea Constituțională a amânat decizia în legătură cu protocoalele secrete dintre Parchetul General și SRI. Motivul este că unul dintre judecători, mai exact Daniel Morar, nu a fost prezent joi și nu s-a putut  prezenta la decizia de deliberări. Decizia a fost amânată pentru săptămâna viitoare.
 
Aceasta a fost a patra amânare. La ședința din 28 noiembrie Curtea Constituțională a dezbătut cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de-o parte, și Parlamentul României, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, declanșat de semnarea a două protocoale între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, cerere formulată de președintele Camerei Deputaților. După audierea părților, judecătorii constituționali au decis amânarea pronunțării având nevoie de timp pentru a delibera.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională în 8 octombrie, fiind semnată de către vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, căruia președintele Camerei, Liviu Dragnea, i-a delegat atribuțiile în aceeași zi.

În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI) în 7 decembrie 2016.

A doua zi, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, pe Facebook, că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general Augustin Lazăr. În replică, procurorul general afirma că tema protocoalelor ”este falsă” și că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție.

Deputatul PSD Florin Iordache declara, în 25 septembrie, că protocoalele încheiate de Parchetul General cu SRI sunt inadmisibile, iar Parlamentul se gândește foarte clar să sesiseze CCR privind un conflict juridic de natură constituțională. "Prin semnarea acestor protocoale, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală și a transformat SRI în organ de urmărire penală. Noi analizăm dacă nu este vorba despre un conflict constituțional și dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituțională”, afirma Florin Iordache, potrivit news.ro.