ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:21 Pronunțarea pe sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, amânată pe 18 iulie, informează Agerpres.

Curtea Constituțională a României a amânat joi pentru 18 iulie pronunțarea pe sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex.
 
Știrea inițială

Curtea Constituțională a României dezbate joi sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex. Pe 7 iunie, CCR a decis să repună pe rol această sesizare, stabilind termen pentru dezbatere data de 5 iulie, transmite Mediafax.

Joi vor fi citate și părțile implicate în acest caz.

Plenul CCR a luat în discuție pe 7 iunie un termen de control în dosarul privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil, la două zile după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că statele membre nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al UE prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor.

Pe 29 noiembrie 2016, CCR a decis suspendarea cauzei până la primirea răspunsurilor la un set de întrebări adresate CJUE, stabilind ulterior mai multe termene de control.

CJUE a stabilit, pe 5 iunie, în cauza privindu-i pe cetățeanul român Relu Adrian Coman și pe partenerul său de același sex, cetățeanul american Robert Clabourn Hamilton, că statele membre ale Uniunii Europene nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al UE prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor.

Sesizată de CCR, CJUE arată că noțiunea de „soț”, în sensul dispozițiilor dreptului Uniunii privind libertatea de ședere a cetățenilor UE și a membrilor familiilor lor include soții de același sex, potrivit agerpres.ro.

Deși statele membre sunt libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a acorda soțului său de același sex, cetățean al unei țări non-UE, un drept de ședere derivat pe teritoriul lor, a statuat CJUE.

Curtea afirmă însă că obligația unui stat membru de a recunoaște, exclusiv în scopul acordării unui drept de ședere derivat unui cetățean al unui stat non-UE, o căsătorie homosexuală încheiată într-un alt stat membru conform dreptului acestui stat nu aduce atingere instituției căsătoriei în acest prim stat membru și nu impune acestui stat membru să prevadă, în dreptul său național, instituția căsătoriei homosexuale.