ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că starea de alertă este constituțională, în raport cu criticile aduse, au declarat, marți, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Judecătorii constituționali s-au pronunțat, marți, pe excepția de neconstituționalitate a Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și au decis că legea este constituțională, în raport cu criticile aduse, potrivit surselor citate. Decizia a venit după ce instituirea măsurilor anti-COVID-19 de către Guvern a provocat nemulțumiri, proteste, iar mai multe persoane au introdus acțiuni în instanță. Judecătorii constituționali au mai avut în dezbatere Legea nr. 55/2020, în 20 mai, dar atunci au amânat pronunțarea pentru data de 8 iunie.

 

Știrea inițială: Starea de Libertate, alături de Platforma civică „Radu Moraru”, alături de Frăția Ortodoxă, Alianța Părinților, Asociația Calea Neamului ș.a. precum și mulți bucureșteni sau protestatari veniți din țară se află în acest moment în fața sediului Curții Constituționale a României (în dreptul intrării Senatului României - pe Calea 13 Septembrie) pentru a protesta împotriva Legii 55 a carantinei, a stării de alertă, vaccinării forțate și a aberației măștilor.

 
Jandarmeria a împins manifestanții la distanță de intrarea Senatului, spre clădirea Academiei Române. Dar românii protestează cumvă față de activitatea Academiei sau a trădătorilor din Parlament și Guvern? Rușine!, au strigat protestatarii. ActiveNews a început transmisa în DIRECT. Vă vom ține la curent cu desfășurarea manifestației.
 
 
Și Legitimă Apărare a fost în transmisie în direct, de la locul în care trebuia ținută manifestația:
 
 
 
„Această lege trebuie declarată neconstituțională de judecătorii CCR care, nădăjduim noi, se vor arăta a fi parte din soluție, ci nu parte din problemă. Acești judecători trebuie să dea dovada faptului că, totuși, sunt români, că sunt patrioți și că țin cu neamul românesc. Dacă nu, o Judecată mai aspră decât toate judecățile lor îi va paște, pentru că ei trebuie să declare această lege neconstituțională. Noi ne vom adun aici la ora 9 dimineața ... și le vom striga acestor judecători și întregului Parlament că nu vrem legea 55. Veniți alături de noi!”, a îndemnat Pompiliu Diplan, liderul mișcării Starea de Libertate.

În ajunul hotărârii CCR pe legea 55, CA Cluj a dat o hotărâre în favoarea poporului privind HG 580 - condiționarea de vaccinare sau testare Covid a participării la evenimente

Un precedent fericit a fost creat chiar luni, când Curtea de Apel Cluj a hotărât anularea în parte a Hotărârii de Guvern nr. 580/2021 în ceea ce privește condiționarea participării la la evenimente (spectacole, nunți, botezuri, competiții sportive sau altele) de prezentarea dovezii de vaccinare sau testare de Covid a participantului, potrivit Clujust.ro

Solutia pe scurt: "Respinge excepțiile lipsei de interes a reclamanților și lipsei de obiect a acțiunii. Admite în parte acțiunea formulată și precizată de reclamanții KMK și MG. Respinge cererea de intervenție în favoarea pârâtului Guvernul României de către Ministerul Afacerilor Interne. Anulează în parte HG nr. 531/2021 astfel cum a fost modificată de HG nr. 580/2021 în privința următoarelor dispoziții: Anexa 2 art. 3 ind. 1, iar la Anexa 3 articolul 1 pct. 5,6,7,12,13,18,20,22,27 și art. 6 punctele 2,4,9 doar în privința condiționării participării de prezentarea dovezilor menționate la art. 3 ind. 1 al anexei 2. Menține celelalte dispoziții ale acestor articole. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare."

Reclamanții din proces sunt doi avocați din Baroul Cluj, Kapcza Mikolt și Gabriel Marin. Dacă rămâne definitivă, hotărârea produce efecte doar în privința reclamanților, însă precedentul ar fi unul extrem de important, precizează Știri pe Surse

Textul de lege anulat de instanță:

Articolul 3^1 din Anexa 2

(1)  În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, este permisă participarea la una dintre activitățile prevăzute în anexa nr. 3 art. 1 pct. 5, 6 și 12 numai a persoanelor care se află în una dintre următoarele situații:a) sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;b) prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore;c) prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;d) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

(2) În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, este permisă participarea la una dintre activitățile prevăzute în anexa nr. 3 art. 1 pct. 7 numai a persoanelor care se află în una dintre următoarele situații:a) sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;b) prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore;c) prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

(3) În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, este permisă participarea la una dintre activitățile prevăzute în anexa nr. 3 art. 6 pct. 2 și 4, respectiv art. 10 pct. 4 numai a persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.(4) Persoanele fizice sunt obligate să facă dovada situațiilor prevăzute la alin. (1)-(3) prin prezentarea documentelor pe suport hârtie sau în format electronic.