ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României (CCR) discută, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Pe 24 iunie, șeful statului a trimis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra actului normativ care modifică și completează Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Legea prevede că în școli se vor derula, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, programe de educație pentru viață, inclusiv de educație sanitară, pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.
 
„Prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine dispozițiilor art. 1 alin. (3) și alin. (5) din Legea fundamentală, precum și prevederilor art. 61 coroborat cu art. 75 alin. (1), alin. (4) și alin. (5) prin raportare la art. 73 alin. (3) din Constituție", spune Iohannis în sesizare, arătând că actul normativ i-a fost trimis de către Parlament în vederea promulgării pe 5 iunie.

Președintele Iohannis arată că, în forma inițiatorului, inițiativa legislativă conținea zece articole și aducea Legii nr. 272/2004 un număr de 40 modificări și completări, iar Camera Deputaților a amendat "substanțial" actul normativ, intervenind legislativ asupra a 63 de texte.


Șeful statului indică faptul că modificările efectuate de deputați au un obiect de reglementare complet diferit față de cel avut în vedere de inițiator și, implicit, de Senat, încălcându-se prevederile Constituției referitoare la competența Camerei decizionale în procedura legislativă.

"Legea dedusă controlului de constituționalitate a fost adoptată cu încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la întoarcerea legii, întrucât Camera Deputaților a eludat competența decizională a Senatului, sustrăgându-i acesteia această calitate", se precizează în sesizarea la CCR.