ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SRI nu mai poate face interceptări în dosare penale pentru că nu este organ de urmărire penală, a decis Curtea Constituțională. . Decizia se aplică inclusiv dosarelor aflate în curs de soluționare. Pentru a aplica decizia, DNA susține că are nevoie să își creeze propria structură de specialitate pentru care are nevoie de 130 de polițiști detașați și peste 10 milioane de euro, informeaza digi24.ro.

Conform deciziei Curții Constituționale, SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele de drept comun, decât în cele în care sunt probe că există un pericol la adresa siguranței naționale. În plus, din dosarele aflate pe rol sau în faza de cercetare vor fi scoase interceptările efectuate de SRI care nu au fost făcute în baza unui mandat pe siguranța națională.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, după publicarea motivării CCR privind interceptările, că are nevoie de aproximativ 10,4 milioane de euro și de 130 de polițiști pentru a putea desfășura activități de supraveghere tehnică.

"Cu privire la efectele prezentei decizii, Curtea reamintește caracterul erga omnes și pentru viitor al deciziilor sale, prevăzut la art.147 alin.(4) din Constituție. Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumția de constituționalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privința  cauzelor definitiv soluționate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată [a se vedea Decizia nr.895 din 17 decembrie 2015, (par.28)]", se arată în motivarea CCR. 

Hotărârea CCR nu se aplică în cazul dosarelor asupra cărora s-au dat deja decizii definitive deoarece, după cum tot CCR a stabilit, este neconstituțională revizuirea dosarelor soluționate printr-o decizie neconstituțională.