ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională (CCR) a respins, marți, sesizarea Avocatului Poporului privind două articole din Legea carantinării.
 
Potrivit Agerpres, sesizarea înaintată la CCR de către Renate Weber viza art. 8 alin. (3-9) din Legea Carantinării, referitor la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare”, respectiv un articol privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Avocatul Poporului a atacat articolele din lege care se referă la internarea obligatorie a pacienților infectați cu COVID-19 în spital pentru 48 de ore și la detașarea personalului medical.
Renate Weber afirma că prevederile din lege atacate încalcă decizii precedente date de CCR și încalcă, suplimentar, norme ale CEDO.
CCR a decis însă că sesizările nu sunt întemeiate.

„Soluția legislativă referitoare la izolarea într-o unitate sanitară (...) este constituțională, numai în măsura în care acest tip de izolare se impune ca măsură de ultim resort, după ce toate celelalte măsuri, de o severitate mai scăzută, au fost epuizate. În mod contrar, izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare are drept consecință nerespectarea de către legiuitor a deciziei CCR", a susținut Avocatul Poporului, Renate Weber.

"În ziua de 20 octombrie 2020, Plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului posterior promulgării, cu unanimitate de voturi în ceea ce privește dispozițiile art.8 alin.(3)-(9) și ale art.19 alin.(2)-(6) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic și cu majoritate de voturi în ceea ce privește dispozițiile art.19 alin.(1) din aceeași lege, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.8 alin.(3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare” și ale art.19 din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic sunt constituționale în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Avocatului Poporului", a anunțat CCR.