ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO intenționează să coordoneze transportul unui număr mare de soldați răniți departe de liniile frontului în cazul unui război cu Rusia, potențial prin trenuri-spital, deoarece evacuările aeriene ar putea să nu fie fezabile, potrivit unui general de rang înalt, scrie Reuters.

Viitorul scenariu pentru evacuările medicale va fi diferit de experiența aliaților în Afganistan și Irak, a declarat generalul-locotenent Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic al NATO, într-un interviu pentru Reuters.

Într-un conflict cu Rusia, armatele occidentale s-ar confrunta probabil cu o zonă de război mult mai mare, cu un număr mai mare de soldați răniți și cu o lipsă cel puțin temporară a superiorității aeriene în apropierea liniilor frontului, a spus generalul german.

„Provocarea va fi asigurarea rapidă a unei îngrijiri de înaltă calitate pentru, în cel mai rău caz, un număr mare de răniți”, a spus el, fără a preciza la câte trupe rănite s-ar aștepta NATO.

Sollfrank conduce Comandamentul comun de sprijin și abilitare (JSEC) al NATO, însărcinat cu coordonarea deplasării rapide a trupelor și tancurilor prin Europa, precum și cu pregătirile logistice, cum ar fi depozitarea munițiilor pe flancul estic al NATO.

Recent, JSEC - care are sediul în orașul Ulm din sudul Germaniei - a organizat un exercițiu de coordonare a fluxurilor de pacienți.

În cazul unui conflict cu Rusia, trupele rănite nu vor trebui doar să fie transportate pe o distanță mai mare decât în alte războaie din ultimii ani, a declarat Sollfrank.

Apărarea aeriană și avioanele rusești ar amenința zborurile de evacuare medicală într-un mod în care insurgenții din Afganistan sau Irak nu ar putea, creând probabil o nevoie de trenuri spital care pot transporta mai multe victime în același timp decât avioanele.

„Superioritatea aeriană va trebui să fie obținută în primul rând. Va fi nevoie de timp pentru a reuși pe întreaga lungime și adâncime a liniei frontului”, a declarat Sollfrank.

Din motive de planificare, trebuie luate în considerare toate opțiunile pentru a duce un număr mare de răniți la instalațiile medicale, ceea ce include trenurile, dar potențial și autobuzele.”

Reglementările medicale diferite între țări sunt un alt obstacol de depășit, a spus Sollfrank. Un „Schengen medical militar”, asemănător zonei Schengen politice care permite libera circulație în cea mai mare parte a Uniunii Europene, ar putea fi o soluție.

Acesta ar putea presupune o zonă de liberă trecere pentru medicamentele sensibile, cum ar fi narcoticele sau analgezicele puternice, care ar fi necesare pentru tratarea trupelor rănite, dar al căror transport transfrontalier este reglementat.