ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CEDO a pronunțat joi decizia în cazul plângerii depuse contra României de un presupus terorist, care a acuzat că a fost torturat într-una dintre închisorile secrete ale CIA, aflată pe teritoriul țării noastre. Sentința CEDO confirmă ceea ce autoritățile de la București au negat ani întregi: în România au existat centre secrete de detenție ale CIA,

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România și Lituania în dosarul închisorilor secrete ale CIA, țara noastră fiind găsită vinovată de încălcarea drepturilor unui deținut din acest centru.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri v. România că țara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni a fost deținut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România. 

Potrivit comunicatului dat publicității de instanța europeană, România a găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Detention Site Black, în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005, scrie Mediafax.

CEDO a concluzionat că autoritățile române cunoșteau faptul că CIA va întreprinde acțiuni contrare drepturilor înscrise în Convenția Europeană pentru Drepturile Omului ale deținutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenție, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.