ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CFR Călători poartă discuții cu operatorul feroviar austriac OBB cu privire la realizarea unor trenuri speciale pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relația România - Austria, partea austriacă dorind ca prima garnitură să plece pe 9 mai, cel mai târziu, informează vineri Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), citat de Agerpres

„Urmare a cererii Ambasadei Austriei din data de 24.04.2020, prin care s-a solicitat aprobarea unui coridor feroviar pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv a celor care desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relația România - Austria, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor face următoarele precizări: CFR Călători poartă discuții cu operatorul feroviar austriac (OBB). Obiectul discuțiilor îl reprezintă procedura de desfășurare a transportului feroviar de călători în contextul Covid-19; această procedură urmează să fie validată de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Externe; conform ultimei solicitări primite de CFR Călători, partea austriacă ar dori să organizeze primul tren special, începând cel mai târziu din data de 09.05.2020, având o capacitate de aproximativ 360 de călători”, se menționează într-un comunicat al MTIC, instituția urmând să informeze ulterior despre realizarea acestor trenuri speciale.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, și ministrul Afacerilor Europene din Austria, Karoline Edtstadler, au agreat luni, 27 aprilie, în cadrul unei întâlniri, realizarea cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor. Totodată, ministrul Lucian Bode a prezentat părții austriece „câteva considerații generale” cu privire la faptul că Guvernul României garantează libera circulație a cetățenilor, că în România s-a decretat, până în data de 15 mai 2020, stare de urgență, iar deplasarea cetățenilor se efectuează cu anumite restricții, atât în interiorul României, cât și în exteriorul acesteia.

„Prioritatea zero a Guvernului român este asigurarea protecției cetățenilor împotriva îmbolnăvirii cu noul coronavirus, dar, în același timp, consideră că economia trebuie să funcționeze, iar cetățenii ei pot să își aleagă locul unde vor să muncească”, a mai transmis Ministerul Transporturilor în comunicatul său din 27 aprilie.