ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru persoanele care credeau că doar serurile Covid occidentale produc efecte adverse invalidante sau mortale, avem o veste proastă: apar informații despre leucemie și alte boli dezvoltate de copiii chinezi vaccinați cu produsele Sinovac și Sinopharm.

După ce a făcut o primă doză de vaccin COVID-19, fiica lui Li Jun, în vârstă de 4 ani, a făcut febră și a început să tușească, simptome care au dispărut rapid în urma unui tratament intravenos la spital. Însă, după a doua doză, tatăl și-a dat seama că ceva nu era în regulă.

A apărut o umflătură în jurul ochilor fiicei sale și a persistat. Timp de câteva săptămâni, fata s-a plâns de dureri la nivelul picioarelor, unde au început să apară vânătăi aparent de nicăieri. În ianuarie, la câteva săptămâni după a doua doză, copilul a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică. 

„Copila mea era perfect sănătoasă înainte de doza de vaccin”, a declarat pentru The Epoch Times Li (un pseudonim), din provincia Gansu, din centrul nordului Chinei, a declarat pentru The Epoch Times. „Am dus-o pentru un control de sănătate. Totul era normal”.

 
El se numără printre sutele de chinezi care fac parte dintr-un grup de socializare ai cărui membri susțin că suferă de leucemie sau că au un membru al familiei care suferă de leucemie apărută după administrarea de vaccinuri Covid chinezești. Opt dintre ei și-au confirmat situația după ce au fost contactați The Epoch Times; numele persoanelor intervievate nu au fost divulgate pentru a le proteja siguranța.

Cazurile de leucemie acoperă diferite grupe de vârstă și provin din toate părțile Chinei. Dar Li și alții indică în special o creștere a numărului de pacienți mai tineri în ultimele câteva luni, care coincide cu presiunea regimului comunist de a vaccina copiii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani începând din octombrie 2021.

Fiicei lui Li i-a fost administrat primul vaccin Covid la jumătatea lunii noiembrie, la solicitarea grădiniței la care mergea. Ea face în prezent chimioterapie la Spitalul Popular nr. 2 din Lanzhou, unde cel puțin 20 de copii sunt tratați pentru simptome similare, majoritatea cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani, după cum mărturisește tatăl micuței. 

„Medicul nostru de la spital ne-a spus că, din noiembrie anul trecut, numărul copiilor care vin la secția de hematologie pentru a primi tratament de leucemie s-a dublat față de anii precedenți, iar spitalul a început să ducă lipsă de paturi”, a spus părintele.
 
El a mai precizat că cel puțin opt copii din districtul Suzhou, unde locuiește el, au murit recent de leucemie.

Secția de hematologie a spitalului nu a putut fi contactată pe loc pentru a oferi un punct de vedere.

Presiune la nivel național

Aproximativ 84,4 milioane de copii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani au fost vaccinați până la data de 13 noiembrie, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Naționale de Sănătate din China, reprezentând mai mult de jumătate din populația din acest segment.

A existat o oarecare rezistență din partea părinților chinezi atunci când a început campania de vaccinare a copiilor. Aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de date privind efectele asupra tinerilor ale vaccinurilor furnizate de doi producători chinezi de medicamente, Sinopharm și Sinovac. Acestea ar avea o rată de eficacitate de 79% și, respectiv, 50,4%, pe baza datelor disponibile din studiile efectuate pe adulți.

Informațiile sunt limitate în ceea ce privește efectele acestor vaccinuri asupra sănătății copiilor, iar Organizația Mondială a Sănătății a declarat la sfârșitul lunii noiembrie că nu a aprobat cele două vaccinuri pentru utilizarea de urgență la copii.

Părinții care au fost reticenți în a-și vaccina copiii s-au confruntat cu presiuni pentru a se conforma, unii dintre ei spunând că au pierdut bonusuri de la locul de muncă sau au fost presați de către superiorii lor. În alte cazuri, copiii lor s-au confruntat cu pedepse care au variat de la pierderea onorurilor sau chiar interzicerea accesului la școală, precum în cazul fiului de 10 ani al lui Wang Long.

"Școala ne-a spus anul trecut să îl ducem la vaccinare la o anumită dată, altfel nu va mai putea merge la ore", a declarat Wang, din provincia chineză Shandong, pentru The Epoch Times.

Băiatul a făcut a doua doză pe 4 decembrie. O lună mai târziu, a început să se confrunte cu oboseală și febră ușoară. El se află acum la Spitalul Qilu al Universității Shandong, fiind tratat de leucemie acută care a fost diagnosticată pe 18 ianuarie.

Mu Rongxue, un activist în vârstă de 75 de ani din domeniul sănătății publice, a făcut presiuni asupra autorităților încă de la începutul campaniei de vaccinare pentru a face publice datele clinice referitoare la efectele vaccinului asupra copiilor, cum ar fi numărul de infecții, spitalizări și decese; cererea sa a fost refuzată.

"Datele pe care le-ați solicitat necesită ca agențiile administrative să proceseze și să analizeze informațiile guvernamentale existente și nu vor fi furnizate", a declarat Comisia Națională de Sănătate într-o scrisoare din 12 noiembrie, potrivit unei capturi de ecran pe care Mu a postat-o online.

Deși a încercat în repetate rânduri să intenteze un proces împotriva agenției, Înalta Curte Populară Municipală din Beijing nu a luat până acum nicio măsură în cazul său, spunându-i la un moment dat că, dacă îi acceptă cazul, "ar avea un impact asupra eforturilor de control al pandemiei", potrivit lui Mu.

"Dacă nu am dovezi, puteți să mă condamnați la închisoare pe viață sau chiar la moarte, dar de ce vă temeți de procesul meu?", a scris el într-o postare pe site-ul de microblogging chinez Weibo luna trecută.

Cenzură

Pe WeChat, platforma chineză de socializare all-in-one, Li a ajuns să cunoască peste 500 de pacienți sau membri ai familiilor acestora care împărtășesc aceeași situație dificilă.

Centrul local de control al bolilor, atunci când a fost sunat de Li și de alții, a promis o anchetă. Dar aceste anchete s-au încheiat invariabil cu oficialii declarând cazurile de leucemie ca fiind "întâmplătoare" și, prin urmare, fără legătură cu vaccinurile.

Autoritățile spuseseră același lucru în urma deceselor a peste o duzină de copii mici după vaccinurile împotriva hepatitei B în 2013.

Dar Li și alte persoane aflate într-o situație similară sunt departe de a fi convinse.

"Îndrăznesc să spun că nu au făcut nicio verificare, ci doar au trecut prin niște proceduri", a spus el.

Li suspectează că autoritățile îl duc cu vorba. Oficialii i-au spus că un grup de experți va începe o investigație în provincia sa, dar când a sunat la agenția de sănătate de la nivel provincial, aceștia au negat că ar fi avut cunoștință de acest lucru, spunând că rapoartele privind aceste cazuri nu au ajuns niciodată la ei.

Li și alții care doresc să cerceteze această problemă au, de asemenea, puține șanse de a-și face auzite vocile în vasta mașinărie de cenzură chineză, care filtrează în mod constant tot ceea ce este considerat dăunător pentru interesele regimului comunist.

"Informațiile sunt blocate în momentul în care încercăm să postăm ceva online. Nu poți să le trimiți", a spus el.

Când cele două organisme politice de top ale Chinei s-au întâlnit săptămâna trecută pentru cea mai importantă adunare anuală, în ceea ce Beijingul a numit "Cele două sesiuni", Li a lansat în grupul WeChat ideea de a face petiții în capitală pentru a atrage atenția oficialilor.

Acest mesaj a atras imediat atenția autorităților.

"Poliția ne-a sunat unul câte unul", a spus Li. "Au spus că am inventat lucruri și ne-au ordonat să ne retragem din grupul de chat".

Grupul a fost curând desființat. O fișă informativă care conținea detalii despre peste 200 de pacienți cu leucemie, completată de membrii grupului, nu mai este accesibilă.

Potrivit lui Li, există semne care indică faptul că autoritățile sunt conștiente de această problemă. Medicii, atunci când primesc pacienți cu simptome similare, îi întreabă mai întâi dacă au făcut vaccinul, a spus el, citând informații pe care le-a aflat de pe grupul WeChat.

"L-am făcut", ar spune ei. Și întrebările se opresc aici", a adăugat el.

Li a avut parte de aceeași reacție când a sunat la linia telefonică directă a televiziunii de stat chineze CCTV în speranța de a obține expunere mediatică.

"De îndată ce am spus că micuții au făcut vaccinul COVID-19, m-au întrebat dacă a făcut leucemie. Ei știau", a spus el. "Au spus că au primit prea multe apeluri din această cauză".
 
Disperare

Costul tratamentului este estimat undeva între 400.000 și 500.000 de yuani (între 63.093 și 78.867 de dolari), adică de peste 20 de ori mai mult decât venitul mediu anual.

Wang, al cărui copil în vârstă de 10 ani a fost diagnosticat cu leucemie, este singurul întreținător al familiei sale și se află deja sub presiune pentru a face plățile pentru ipotecă. El a primit aproximativ doar 1.000 de yuani (157 de dolari) prin programul de asistență socială de stat pentru a ajuta la plata tratamentului fiului său.

"Am stat la spital până la 4 dimineața în noaptea precedentă", a declarat Wang, adăugând că vestea zdrobitoare a "distrus-o" pe mama băiatului.

"Dacă ar fi moștenit-o din familie, am fi acceptat-o ca pe soarta noastră", a spus Wang. "Dar el s-a îmbolnăvit din cauza vaccinului. Pur și simplu nu pot să mă împac cu asta".

Li, între timp, a împrumutat bani de la rude pentru a plăti taxele de spitalizare. O parte din bani i-a primit cu țârâita, câte 20 - 30 de yuani, echivalentul a câțiva dolari, s-a plâns el.
 
Mușamalizare 

Li nu a auzit nimic din partea oficialilor sau a mass-media, iar prietenul său care lucrează la comisia locală de sănătate care supraveghează distribuirea vaccinurilor i-a spus să nu-și facă prea multe speranțe.

"Oficialii știau că poți face leucemie, dar "brațul nu se potrivește cu coapsa"", i-a spus amicul său, amintindu-și o metaforă chinezească. "Aceasta este o problemă națională".

Comisia de sănătate a orașului Lanzhou, Comisia de sănătate a provinciei Gansu, Centrul provincial Gansu pentru controlul și prevenirea bolilor, Centrul de prevenire și control al bolilor din Lanzhou, Centrul de prevenire și control al bolilor din orașul Jiuquan, Sinopharm și Sinovac nu au răspuns la multiplele apeluri ale The Epoch Times de a oferi un punct de vedere.

Comisia Națională de Sănătate, Sinopharm și Sinovac nu au răspuns până la ora închiderii ediției la solicitările prin e-mail. Echipa de inspecție a Comisiei Centrale CPC pentru Inspecția Disciplinei din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate nu a răspuns, de asemenea, la o solicitare de comentarii trimisă prin fax.