ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile din capitala Chinei, Beijing, au închis vineri mai multe întreprinderi și ansambluri rezidențiale, sub pretextul înmulțirii cazurilor de Covid, intensificându-și, totodată, activitatea de urmărire și izolare a contacților, transmite Reuters. Aceasta, după ce au decis să testeze aproape toată populația orașului, totalizând peste 21 de milioane de locuitori, de trei ori în cursul acestei săptămâni.

Mai multe blocuri de apartamente au fost sigilate pentru a-i împiedicai pe locatari să iasă, iar mai multe centre spa, săli de sport, cinematografe și biblioteci, precum și cel puțin două centre comerciale au fost închise vineri. În fața imobilelor carantinate s-au amplasat panouri cu mesajul: „Permisă doar intrarea. Ieșirea interzisă”.
 
Persoanele care au fost recent în localuri aflate în zone declarate de autorități ca fiind „de risc” au primit mesaje pe telefon în care li se spunea să rămână pe loc până când primesc rezultatele testelor.
 
Iată cum sună un astfel de mesaj:
 
„Bună ziua, cetățeni! Ați intrat de curând în magazinul de tăiței cu carne de vită și pui înăbușit din comunitatea Guanghui Li. Vă rugăm să vă întoarceți de îndată la complexul dvs. rezidențial sau la hotel, să rămâneți acolo și să așteptați să primiți rezultatul testului cu acid nucleic. În cazul în care nu respectați aceste cerințe și contribuiți la răspândirea focarului, veți răspunde în fața legii.”
 
În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri, autoritățile „sanitare” chineze au ocolit întrebările privind o posibilă carantinare a Beijingului.
 
Potrivit Reuters, analiștii de la Nomura estimează că 46 de orașe sunt în prezent carantinate parțial sau total, ceea ce afectează 343 de milioane de persoane. Societe Generale estimează că provinciile care se confruntă cu restricții severe de circulație sunt responsabile de 80% din producția economică a Chinei.
 
Cu toate acestea, cazurile noi de COVID din Beijing sunt în continuare doar de ordinul zecilor - un număr mare, însă, pentru politica „ZERO-COVID” a Partidului Comunist Chinez.
 
China a raportat primul caz de gripă aviară H3N8 la om
 
În paralel cu preocuparea pentru noul coronavirus, autoritățile sanitare chineze au anunțat, potrivit The Epoch Times, că un băiat din China a contractat tulpina H3N8 a gripei aviare, care pare a fi primul caz de infectare la om din lume.
 
Băiatul, în vârstă de 4 ani, a fost spitalizat pe 10 aprilie în orașul Zhumadian din provincia centrală Henan, a precizat comisia de sănătate chineză într-o declarație făcută pe 26 aprilie, adăugând că riscul de răspândire la alți oameni este scăzut:
 
„Această infectare este o transmitere accidentală între specii”, se arată în comunicat. „Riscul de transmitere pe scară largă este scăzut”.
 
Comisia chineză a declarat că, în urma unei evaluări preliminare, s-a stabilit că varianta este de origine aviară, menționând și că familia copilului crește găini și că în zonă trăiesc rațe sălbatice. 
 
Băiatul a început să manifeste simptome, inclusiv febră, pe 5 aprilie și a fost depistat cu H3N8 circa două săptămâni mai târziu, pe 24 aprilie, potrivit comunicatului. Departamentul de Sănătate din Hong Kong a informat că acesta se află în stare critică.
 
Totuși, persoanele cu care micuțul a intrat în contact apropiat nu au prezentat nici un simptom în timpul perioadei de supraveghere medicală.