ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moneda rusă a atins vineri cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani comparativ cu euro, grație plăților în ruble efectuate de importatorii de gaze și produse agricole din Europa, China și India.

În prezent, rubla este cu 20% mai puternică decât înainte de invadarea Ucrainei, acum trei luni.

În comparație cu euro, rubla a atins cel mai înalt nivel din iunie 2015.

De asemenea, comparativ cu dolarul, rubla se află la cel mai înalt nivel al său din 2018.

 

Potrivit Bloomberg, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de Statele Unite și aliații săi occidentali, pe piețele financiare este o cerere tot mai restrânsă de dolari și de euro, din cauza temerilor că aceștia ar putea fi confiscați.

Bloomberg a explicat de ce stratagema lui Putin cu plata în ruble funcționează:

„Conform noului mecanism, importatorii de gaz rusesc trebuie să deschidă două conturi la Gasprombank pentru a putea face plata combustibilului. Circa jumătate dintre cei peste 50 de clienți ai Gasprom și-au deschis deja astfel de conturi, a anunțat săptămâna aceasta vicepremierul Alexander Novak.”

Pe de altă parte, cine nu se conformează modelului de plată dictat de Putin riscă să fie debranșat. După Polonia și Bulgaria, a venit și rândul Finlandei, care a confirmat că livrările de gaze vor fi oprite sâmbătă.

Un analist bursier, citat de Bloomberg, a estimat:

„Presiunea pe dolar și euro se va mări pe măsură ce tot mai mulți cumpărători de gaze vor deschide conturi speciale.”

Astfel, previziunea lui Joe Biden, că rubla va fi distrusă, a eșuat lamentabil.

Liderul american declara emfatic pe 27 martie:

„Ca rezultat al sancțiunilor noastre fără precedent, rubla a fost aproape imediat făcută praf. Economia rusă este pe punctul să se înjumătățească. A fost cotată a 11-a mare economie a lumii, înainte de invazie – și curând nu va mai fi nici măcar a 20-a.”