ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat trei amenzi pentru expoziția „Nmyphs and Zombies. Speranța lui Ondine și disperarea lui Baraka”, organizată vara trecută în Capitală, sub patronajul Ministerului Culturii, informează Rost Online.

Evenimentul a fost prezentat ca fiind „o expoziție de artă contemporană românească așa cum nu s-a mai văzut”. În fapt, lucrările reunite sub această falsă promovare reprezintă o blasfemie la adresa Mântuitorului și a Maicii Domnului, fiind greu de descris în cuvinte piesele expuse la această expoziție.
 
Pe 3 septembrie 2023, ActiveNews relata: Blasfemia pe care n-o vede Bănescu: Mântuitorul și Maica Sa batjocoriți trivial într-o expoziție Art Safari care tronează în Palatul Dacia de pe Lipscani de trei luni de zile:
 
În plin centrul Capitalei României, la Palatul Dacia de pe Lipscani, care, cu sprijinul fostei primărițe Gabrielei Firea, se dorea a deveni „Muzeul Holocaustului din România”, dar n-a fost să fie, tronează de trei luni de zile o blasfemie sinistră la adresa Mântuitorului și a Maicii Sale, pe care, preocupat de aspecte mai profunde, mai tactile, mai linguale, onor purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, nu a sancționat-o pe potrivă, în numele instituției pe care susține că ar reprezenta-o. Expoziția, care ne aduce aminte de „arta” grotescului promovată de USR-ista penală Clotidle Armand în sediul Primăriei Sectorului 1, este organizată de ART SAFARI și este deschisă și copiilor, cărora le dedică de altfel și o secțiune „Kinder”.
 
Reacția lui Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei preocupat mai mult de ce spune IPS Teodosie despre fumat decât de blasfemiile de sub nasul lui, a venit de abia după articolul nostru.
 
 
Acum, CNCD a decis să amendeze cu câte 5.000 de lei Muzeul Municipiului București, care a găzduit expoziția, Fundația Centrului Cultural Art Society și curatorul expoziției, potrivit Gândul.ro.
 
„Artistului” Paul Baraka, autorul lucrărilor, i-a fost aplicată sancțiunea avertismentului.
 
„Nu sunt convins deloc de soluție, dar e o speță la limită”, a declarat, pentru Scena 9, Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Potrivit acestuia,  în urma mai multor ședințe de deliberări s-a ajuns la concluzia, cu un vot de 9 la 2, că s-a depășit limita libertății de exprimare, pentru că expoziția aduce atingere sentimentelor religioase a unei părți importante a populației din România și că prezintă simboluri religioase într-un mod neadecvat. Decizia a fost luată consultând jurisprudență națională și internațională în ce privește dreptul la demnitate personală, libertatea de exprimare, relațiile dintre stat și culte și drepturile de autor.

De altfel, nu este pentru prima dată când președintele CNCD, Csaba Asztalos, se declară nemulțumit de deciziile luate de instituția pe care o conduce.

La fel s-a întâmplat și atunci când CNCD a respins o sesizare LGBT împotriva tipografiei care a refuzat să tipărească afișe de propagandă homosexuală.

„Din punctul meu de vedere, este un precedent periculos. Eu am fost în opinia minoritară pentru că mâine ne putem trezi cu o instituție sau un ONG care dorește să organizeze o dezbatere pe problematica dreptului femeilor la avort, și ne-am putea trezi cu un prestator de servicii care să refuze prestarea unor astfel de servicii. Atunci când mesajul care urmează să fie diferit ar fi împotriva legii, ar incita la ură, la discriminare, atunci am putea să invocăm libertatea de conștiință”,  a declarat președintele CNCD, Csaba Asztalos, potrivit MozaiQ, reluat de sursa citată.