ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și-a declinat, miercuri, competența în a judeca declarațiile Arhiepiscopului Tomisului despre rolul femeii în biserică, pe motiv că asemenea situații pot fi judecate doar de instanțele bisericești, potrivit propriilor regulamente, în virtutea principiului autonomiei cultelor.

„Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 9 iunie 2021, a adoptat următoarea hotărâre referitoare la afirmațiile arhiepiscopului Tomisului, Petrescu Teodosie cu privire la rolul femeii în cultul BOR, din data de 06.05.2021, în cadrul emisiunii ”Dialog Duhovnicesc”, difuzată de Radio Dobrogea:

Având în vedere:
 
  • prevederile art. 1 alin. (3), art. 29 alin. (1), (2), (3) și (5), art. 30 alin. (1), (6) și (7) din Constituția României,
  • art. 2 alin. (1) și (8), art. 15 din O.G. 137/2000,
  • art. 1 alin. (1), art. 5 alin. (4) din Legea nr. 489 din 28 decembrie 2006 (*republicată*) privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, respectiv: conținutul declarației; contextul declarației; scopul declarației; funcția, poziția socială a autorului declarației;

Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei (doar în acest caz concret ce constituie obiectul plângerii), în temeiul libertății religioase și a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze și să-și aplice propriile regulamente atunci când, un ierarh în exprimarea libertății de conștiință și religioasă poate aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în speță dreptului la demnitate a femeilor.

Acest drept și această obligație a cultelor recunoscute de stat rezultă și din art. 5 alin. (4) din Legea 498 din 2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor:

„În activitatea lor, cultele, asociațiile religioase și grupările religioase au obligația să respecte Constituția și legile țării și să nu aducă atingere securității publice, ordinii, sănătății și moralei publice, precum și drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.”

Hotărâre adoptată cu 6 voturi pentru și 2 voturi împotrivă”, a comunicat Colegiul director al CNCD, miercuri, 9 iunie 2021.
 
Pe 8 mai 2021, în timp ce președintele Iohannis făcea declarații în spiritul ideologie de gen pentru a marca „Ziua Națională a Egalității de Șanse”, ONG-ul VeDem Just, emanația judecătorului anti-familie normală Cristi Dănileț, informa pe facebook că l-a reclamat pe ÎPS Teodosie pentru că a vorbit despre femei la radio Dobrogea într-un mod care nu ar fi „corect, neutru, de susținere”, așa cum consideră activiștii că trebuie să vorbească „reprezentanții instituțiilor și entităților publice”, după cum ActiveNews a relatat acum o lună.