ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a decis joi reverificarea procurorului general Augustin Lazăr în ceea ce privește calitatea de lucrător sau colaborator al securității comuniste, motivul fiind informațiile și elementele noi care au fost dezbătute în presă, transmite Agerpres.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la procurorul general al României, Augustin Lazăr, Colegiul CNSAS, în ședința de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi care au fost dezbătute în mass-media", se arată într-un comunicat al CNSAS. Pe de altă parte, CNSAS spune că afirmațiile făcute de Mădălin Hodor - funcționar public în cadrul Consiliului - cu privire la Augustin Lazăr nu reprezintă punctul de vedere al instituției, iar acesta nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului CNSAS.

Istoricul Mădălin Hodor scria miercuri că afirmația potrivit căreia Augustin Lazăr a fost „un torționar” este falsă, iar cel care de fapt a făcut acest lucru era lt.col. Lazăr Gheorghe. Hodor publică și decizia CNSAS în acest sens.

„Decizia definitivă de poliție politică a lt. col. Lazăr Gheorghe, șeful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicată în Monitorul Oficial. Domnul Iulius Filip a primit în 2015 numele lui și al altor ofițeri de Securitate care l-au urmărit și torturat în urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazăr și nu despre Augustin Lazăr vorbea domnul Filip. Afirmația că Augustin Lazăr a fost «un torționar» este falsă. Domnia sa a condus comisia de eliberări și nu avea cum să acționeze direct ca «torționar» asupra lui Iulius Filip. Cel care a făcut-o era lt. col. Lazăr Gheorghe”, a scris Mădălin Hodor pe contul său de Facebook.

Miercuri, Inspecția Judiciară s-a autosesizat în legătură cu informațiile apărute în presă despre procurorul general Augustin Lazăr și a decis să realizeze verificări în acest caz.