ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a deschis un proces la Curtea de Apel București, în care solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securității în cazul Roxanei Wring, fost lider al USR București, transmite Agerpres.

Cererea CNSAS a fost înregistrată joi la Secția de contencios administrativ a Curții de Apel București, dar nu are încă un termen de judecată.
 
Luna trecută, CNSAS susținea că Roxana Wring ar urma să fie acuzată de poliție politică, deoarece în urma colaborării sale cu Securitatea, mai mulți cetățeni români și străini au avut de suferit. Ba mai mult, printre persoanele persecutate politic s-ar afla și membri ai familiei fostei șefe USR București.
 
Grupul de Investigații Politice solicitase în luna mai CNSAS verificarea președintelui USR București. ”De ce CV-ul oficial al președintei USR București începe în 1988, când aceasta avea 33 de ani și se mutase în străinătate?”, se întrebau cei de la GIP.

Pe 9 octombrie, Roxana Wring a anunțat că a decis să demisioneze din USR după ce a fost acuzată că a colaborat cu Securitatea, menționând că va reveni în partid după o decizie definitivă și irevocabilă a Justiției prin care să se arate că nu a făcut poliție politică.

Wring declara că a lucrat doi ani la Oficiul Național de Turism (ONT), în perioada 1977 - 1979, unde a întocmit raportări și procese verbale, însă susținea că nu a semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității.

„Imediat după terminarea facultății, la vârsta de 22 de ani, m-am angajat la ONT. Am lucrat acolo doi ani, între septembrie 1977 și noiembrie 1979. Am întocmit raportări și procese verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocrația stufoasă și inutilă a serviciului. Nu am semnat niciodată nimic în fața unui ofițer al Securității despre care să știu că ocupă o astfel de funcție. Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens. În 1979 m-am căsătorit cu un cetățean britanic și am solicitat acordul pentru a mă stabili împreună cu el în străinătate. După solicitări repetate, după ce mi s-a interzis să mai ghidez grupuri de turiști, după ce am fost nevoită să demisionez de la ONT, după o respingere nemotivată din partea statului și după un an de nopți nedormite, am primit acceptul de a părăsi România", preciza Wring, spunând că a fost surprinsă să vadă că are și dosar de rețea.