ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității anunță demararea postării unui număr de 56.468 Fișe de Domiciliu obligatoriu pe site-ul instituției, ne transmit colegii lor de la Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. Nu este foarte clar de ce efortul cercetătorilor CNSAS nu a ajuns să fie transmis și presei deși operațiunea obositoare e la un click distanță. Aceste documente emise de fosta Securitate atestă măsura abuzivă a strămutării unor persoane, ilustrând modul în care a fost limitată libertatea de circulație și au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului de către regimul totalitar comunist, ne informează sursa citată.

ActiveNews a găsit pentru Dvs fișa "contrarevoluționarului" Gheorghe Calciu Dumitreasa, fost deținut politic timp de două decenii, mărturisitor și părinte cu viață sfântă de la a cărui naștere la ceruri se împlinesc pe 21 noiembrie 14 ani.

Prin decizia publicării acestor materiale arhivistice, CNSAS oferă un suport documentar în special beneficiarilor Legii 130/2020 pentru completarea art.5 din Decretul-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cât și cercetătorilor interesați în documentarea numeroaselor cazuri de represiune politică. Potrivit CNSAS este vorba de 56.468 Fișe de Domiciliu Obligatoriu.

În vederea consultării Fișelor de Domiciliu Obligatoriu puteți accesa următorul link:

http://cnsas.ro/fise_cartoteca.html.

Apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului, onorați pe Colina Bucuriei: „Crucea patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, a fost oferită unor foști deținuți politici. Patriarhul Daniel: „Au purtat crucea lui Hristos în închisoare”