ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colegiul CNSAS a aprobat săptămâna trecută nota în care este constatată calitatea lui Mugur Isărescu de fost colaborator al Securității, scrie ziare.com.
 
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) urmează să sesizeze Curtea de Apel București, pentru a constata situația în care se află guvernatorul Băncii Naționale a României. Viitoarea decizie a Curții de Apel va putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naționale a României, președinte, vicepreședinte de banca și membrii consiliului de administrație din sectorul bancar) - 1 persoană", se arată în comunicatul dat de instituție după ședința de marțea trecută a Colegiului.

Procedura de verificare a CNSAS vine ca răspuns la solicitarea avocatului Gheorghe Piperea. Acesta a pos­ta recent pe pagina sa de Facebook: "În urmarea cererii formulate de Asociația Parakletos (n.r. condusă de Ghoerghe Piperea), guvernatorul BNR, domnul Mugurel Cons­tantin Isărescu, va fi supus unei proceduri de re-verificare a calității de fost colaborator/lucrător al fostei Securități comuniste, așa cum rezultă din adresa pe care tocmai am primit-o de la CNSAS, cu numărul P 187/17 si 63/19.

Amintim că, la începutul lunii trecute, Senatul a votat modificarea OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Ca urmare, șefii BNR vor putea fi verificați de CNSAS dacă au colaborat cu securitatea, senatorii eliminând din lege prevederea care excludea conducerea BNR de la obligația de a fi verificată de CNSAS.

Daniel Zamfir, care a inițiat proiectul de modificare a legislației în vigoare, a postat, atunci, pe Facebook: „Senatul a votat în unanimitate propunerea pe care am făcut-o de modificare a OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Din prevederile OUG 24/2008 erau exceptate de la depunerea declarației pe propria răspundere, precum și de la verificarea la cerere a statutului de colaborator al Securității persoane alese și numite în funcții publice. Astfel, funcții precum Avocatul Poporului, membrii CNA, membrii conducerii Curții de Conturi, ai Consiliului Concurenței, ai Consiliului Le­gislativ, rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii și multe alte categorii nu vor mai fi exceptate de la respectiva declarație, iar orice persoană poate solicita verificarea celor nominalizați mai sus. P.S. Era să uit: În categoria celor de mai sus se încadrează și membrii CA al BNR".

Noile reglementări au fost promulgate de președintele Klaus Iohannis. 

Toate aceste mișcări vin pe fondul faptului că, la începutul lunii martie 2017, cotidianul România Liberă a scris că Mugur Isărescu a dat note informative la Securitate, sub numele de cod "Manole".

Sub numele de cod „Manole” s-a ascuns, inainte de 1989, actualul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, care se afla in evidentele UM 0195, adica sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informatii Externe, scria Romania Libera .

Investigatia din Romania libera care il deconspira pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu este sustinuta de documente in facsimil provenite  din arhivele CNSAS, secțiunea dedicată Institutului de Economie Mondială (IEM). 

Doua dintre aceste  documente arata clar ca identitatea reala a sursei ”Manole” este Mugur Isarescu. Legatura  dintre sursa ”Manole” si Mugur Isarescu este... strada pe care locuiau amindoi in sectorul 6 din Bucuresti.  Este probabil o scapare care a dus la deconspirarea sursei ”Manole”, de regula bine protejate de Securitate. 

”Într-o „notă" din septembrie 1986, sursa „Manole" vorbește despre un eveniment care i s-a întâmplat chiar lui. Cu această ocazie, „Manole" își menționează adresa de domiciliu: strada Miron Constantinescu, nr. 33, blocul Z11. Într-un alt document al Securității, datat 1979, aceeași adresă îi este atribuită unui angajat al IEM identificat cu numele real: „Isărescu Constantin Mugurel (...), domiciliat în București, Str. Miron Constantinescu nr. 33, bl. Z11" (facsimile 1 & 2)”, scriu jurnalistii de la Romania libera.