ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apele râului Jiul de Vest s-au revărsat, vineri, lăsând în urmă case inundate și drumuri blocate. Hidrologii au prelungit codul roșu valabil pentru județele Hunedoara și Gorj până la miezul nopții. De asemenea, la Lupeni,e așteptat să ajungă, în această după amiază, și ministrul de interne, Marcel Vela, pentru o primă evaluare a situației din teren.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri, avertizări cod roșu și portocaliu de ploi torențiale și inundații în mai multe județe. O situație gravă este în Hunedoara. Galeriile minei Lupeni au fost inundate, iar minerii au fost evacuați din subteran.
 
Sute de persoane din Lupeni, Uricani și Aninoasa au fost evacuate din calea apelor care au năvălit în zona Valea de Brazi - Câmpu lui Neag, din Valea Jiului. Îngroziți, localnicii spun că astfel de inundații nu s-au mai înregistrat niciodată în Valea Jiului.

În zonă au fost trimise și trei elicoptere, pregătite să intervină acolo unde oamenii au nevoie. În tot acest timp, autoritățile au trimis și o avertizare prin sistemul RO-ALERT, iar în Târgu Jiu au fost pornite sistemele de avertizare acustică a populației. Defileul Jiului a fost închis, iar Drumul National 66 s-a rupt, în zona Câmpu lui Neag. 

 „Au fost evacuați minerii din subteran deoarece mina a inceput sa se inunde. Apa de la suprafata a inceput sa se acumuleze in subteran , iar pentru siguranța oamenilor am evacuat toate locurile de munca. In momentul de fata toți oamenii sunt la suprafata. Vorbim de aproximativ 300 de persoane. Acum asteptam stabilizarea zonei, apoi vom verifica situatia din subteran pentru ca am înțeles ca apa este destul de mare. Azi vom verifica, iar daca nu s au inundat statiile de pompe, motoarele, transformatoarele speram sa reluam activitatea sa o reluam curând. Daca s-au inundat vom avea o problema până reparam tot ce a stricat apa" a declarat Cristian Rosu, administrator special al CEH.

Potrivit Administrației Complexului Energetic Hunedoara, minerii vor relua lucrul doar după evacuarea apei cu motopompe și după ce vor fi îndeplinite condițiile de siguranță.