ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în guvernul Emil Boc, reșapat de  fostul președinte Traian Băsescu și numit consilier prezidențial, revine din când în când în prim-plan cu declarații controversate. După ce anul trecut, în toamnă, susținea pe blogul său că ideea de homeschooling, la care apelează tot mai mulți părinți, nu e una bună pentru că astfel „săracii își vor ține copiii acasă pentru 3.500 de lei”, Funeriu sfătuiește acum zecile de mii de tineri care iau bacalaureatul să nu rămână în țară, ci să plece la universități din străinătate. 

„Sfat pentru cei aprox. 80.000 de tineri care vor lua bacul în România: plecați la universități din străinătate. Nu mă întrebați de ce, just do it...”, a scris fostul ministru al Educației într-o postare pe Facebook.

Pentru cei care nu-și mai amintesc, mandatul lui Funeriu la Educație a stat sub semnul controversei legate de studiile sale, mai exact a diplomei de bacalaureat. Timp de mai multe luni, deși era ministru, el a refuzat să prezinte public diploma de bacalaureat, în ciuda acuzațiilor apărute în presă potrivit cărora ar fi avut doar unsprezece clase, conform legii învățământului din România, în condițiile în care nu și-a echivalat diplomele pe care le-a obținut în străinătate.
 
În iulie 2011, Daniel Funeriu preciza că a luat bacalaureatul din prima sesiune, cu o notă suficient de mare pentru a fi selectat în ruta de studii pentru elite, după ce postul Antena 3 a prezentat un document din care rezulta că ministrul a picat probele scrise și a primit o a doua șansă la oral.

Tot potrivit postului de televiziune Antena 3, Daniel Funeriu nu ar fi reușit să treacă de proba scrisă a bacalaureatului pe care l-a susținut în 1989, la Strasbourg, dar ar fi primit o a doua șansă la examenul oral. Postul de televiziune, care preciza că are datele de la un telespectator, a prezentat și un tabel în care apărea numele lui Petru Daniel Funeriu, iar în dreptul acestuia era mențiunea „passe second groupe”.

Episodul cel mai jenant din mandatul său de ministru al Educației rămâne, cu siguranță, cel în care, în vara lui 2010, în timpul unei greve a profesorilor care bloca examenul de bacalaureat, Funeriu nu a reușit să lege câteva fraze, pentru a da un mesaj elevilor, fără ajutorul secretarului de stat.
La conferința de presă în care încerca să le explice jurnaliștilor cum se va desfășura examenul de bacalaureat, după ce a anunțat că toți elevii ar trebui să participe la examen, indiferent de greva cadrelor didactice, șeful de la Educație a rămas fără cuvinte.  Cel care acum îi sfătuiește pe elevii care iau Bacul să plece din România a reușit să încheie cu bine conferința de presă doar cu ajutorul șoaptelor secretarului de stat Oana Badea, plasată strategic în preajma lui.

Daniel Funeriu a dovedit, în repetate rânduri, și că e certat cu gramatica limbii române. În primul discurs ca ministru al  Educației, la început de an școlar, spunea: „Bun venit la școală celor din clasa întâia. Vreau să le spun părinților că tot ce face ministerul și guvernul e ca ei să aibă încredere în acest sistem de învățământ”. Pentru ca în timpul altei cuvântări publice, în Parlament, să afirme, sigur pe el, și cu DEX-ul în gură, că substantivul „coleg” este de gen neutru!

În 2014, Funeriu, rămas un simplu membru în partidul Mișcarea Populară, iși găsea ca țintă a atacurilor Biserica Ortodoxă, despre care spunea că „este infiltrată cu oameni în soldă sovietoidă„. Fără greșeli gramaticale, Funeriu scria pe Facebook că „Biserica Ortodoxă este, ÎN PARTE, infiltrată cu oameni în soldă sovietoidă, care se află majoritar în Moldova și Oltenia. Asta este cheia introducerii ortodoxiei ca temă de campanie de către Ponta. Mesajul adevărat este următorul: „dragă Rusie, spune-le preoților pe care-i controlezi să-și convingă enoriașii să mă voteze și dau eu la schimb ce vreți voi”.