ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joe Biden a dat asigurări că este dispus să vorbească cu liderul rus dacă acesta „caută o modalitate de a pune capăt războiului", relatează știripesurse. 

Totuși, acest lucru a fost preluat cu oarecare scepticism de Vladmiri Putin, vineri, chiar după o zi de la declarația președintelui SUA, în care susține că ar accepta un acord, în condițiile în care  Washingtonul va recunoaște teritoriile anexate din sudul și estul Ucrainei - Zaporijjia, Donețk, Luhansk, Crimeea și Herson -, potrivit Guvernului Rusiei. O cerință care face dificilă ajungerea la un acord între ambele părți, susține El Periodică preluat de Rador.

„Președintele Federației Ruse a fost, este și continuă să fie deschis negocierilor pentru garantarea intereselor noastre", le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat în legătură cu declarațiile lui Biden. „Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace pașnice și diplomatice", a spus Peskov. "Putin a fost, este și rămâne deschis la contacte și negocieri", a adăugat el.

Putin a spus că nu regretă ofensiva militară din Ucraina, pe care o vede ca un soi de luptă împotriva hegemoniei occidentale, odată cu căderea Uniunii Sovietice, pe care o critica la rândul său numind-o „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX".

Cu toate acestea, Vladimir Putin l-a sunat vineri pe cancelarul german Olaf Scholz pentru a-i cere să-și „revizuiască" poziția față de conflictul ruso-ucrainean, a anunțat Kremlinul într-un comunicat. Este prima convorbire telefonică dintre cei doi lideri după cea din 13 septembrie. "Toate acestea, precum și sprijinul politic și financiar larg pentru Ucraina, determină Kievul să respingă complet ideea oricăror negocieri (cu Moscova). În plus, acest lucru îi încurajează pe naționaliștii ucraineni radicali să comită tot mai multe crime sângeroase împotriva populației civile", i-a spus Putin cancelarului german în timpul conversației lor telefonice.

Liderul rus a apărat și atacurile armatei sale împotriva infrastructurii civile de la Kiev. "Forțele armate ruse s-au abținut multă vreme de la atacuri direcționate cu rachete împotriva anumitor ținte de pe teritoriul Ucrainei, dar acum astfel de măsuri au devenit un răspuns obligatoriu și inevitabil la atacurile provocatoare ale Kievului asupra infrastructurii civile ruse, inclusiv asupra podului din Crimeea", a punctat liderul rus.