ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE ORELE 17.00: COMUNICATUL CONFIRMĂ ȘTIREA ACTIVENEWS: BĂNESCU ZBOARĂ

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, are loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Întrucât în presă au apărut diferite informații eronate și speculații cu privire la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la unele încercări recente de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și societății, precizăm că Sfântul Sinod a hotărât următoarele:

  • ia act, cu mâhnire, de atitudinea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosit prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”;
  • aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”;
  • aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim”;
  • a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate”;
  • a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod va fi dat publicității un comunicat de presă prin care se vor prezenta și celelalte hotărâri aprobate.

Cancelaria Sfântului Sinod

ȘTIREA INIȚIALĂ: La ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de azi, 29 februarie 2024, ÎPS Teodosie ar fi fost doar atenționat verbal (dojană). 

Recomandarea președintelui Sfântului Sinod, Preafericitul Patriarh Daniel, către IPS Teodosie, a fost doar să fie mai ponderat în manifestările publice. Preafericitul Părinte Patriarh, căruia, fără îndoială, toți credincioșii îngrijorați îi sunt profund recunoscători, a îndemnat cu înțelepciune „la calm și pace între eparhii”.

În schimb, Vasile Bănescu a fost eliberat din funcția pe care o macula zilnic, de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Informația a fost oferită de Răzvan Bucuroiu, realizator TVR „Universul Credinței” și editorialist al ziarului Lumina.

ActiveNews, fidel tradiției strămoșești, a avertizat: Cine sapă groapa altuia cade singur în ea. QED

ACTUALIZARE orele 16.30: După știrea inițială oferită de reputatul jurnalist profesionist bisericesc Răzvan Bucuroiu de la TVR (FOTO captură), Vasile Bănescu și-a pus în funcțiune sforile din sistem pentru a se modifica sentința primită și rețeaua din presă pentru a se anunța cu nu este încă demis din funcție ci doar i se schimbă prerogativele și „competențele”. Informațiile oferite editorialistului ziarului Lumina al Patriarhiei Române veneau, potrivit acestuia, chiar de la episcopi și mitropoliți care au participat la ședința Sfântului Sinod. Ședința continuă până la orele 20.00. Așteptăm Comunicatul oficial al Cancelariei Sfântului Sinod al BOR pentru edificare.

ACTUALIZARE orele 17.00: ActiveNews a primit confirmarea de la doi membri ai Sfântului Sinod că într-adevăr, așa cum a scris inițial Răzvan Bucuroiu, s-a discutat cu certitudine ca Vasile Bănescu să fie dat jos din funcție pentru că aduce atingere imaginii Bisericii Ortodoxe Române. La ora la care aceștia au părăsit adunarea destinată ierarhilor, se hotărâse înlocuirea lui Vasile Bănescu. Ce se întâmplă acum este o nouă încercare disperată a Sistemului de a-și menține agentul pe poziție.

Marii Sfinți dobrogeni Casian și Gherman, pentru care IPS Teodosie a slujit noaptea trecută până la orele 3, au binecuvântat adunarea sinodală, după cum a prevăzut Adrian Pătrușcă, în editorialul său de azi: 

„Dar pe 29 februarie este și praznicul Sfinților dobrogeni Ioan Cassian și Gherman, cu un merit uriaș în răspândirea în Apus a creștinismului primar și nealterat.  

Data de 29 februarie, care apare o dată la patru ani, precum și faptul că se „judecă” un ierarh, va face ca ședința de azi a Sinodului să intre în istorie.”

Și așa a fost.

Vedeți și IPS Teodosie, Cetatea, securiștii și Biserica, emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Iulian Capsali, Victor Roncea și Pompiliu Diplan - VIDEO