ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a dat jos tricolorul românesc din Piața Unirii și l-a înlocuit cu drapelul Ucrainei, primarul Emil Boc (PNL) face un nou gest condamnabil, anunțând modificarea textului de pe statuia căpitanului Baba Novac din Cluj-Napoca în spiritul „corectitudinii politice”.
 
După ce a lăsat ani de zile statuia să se degradeze și să fie vandalizată, Primăria a scos vineri la licitație restaurarea monumentului, dar cu schimbarea inscripției care spune „ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601” cu una mai „tolerantă” față de maghiari: „ars pe rug în ziua de 5 februarie 1601”. În continuare, se poate pune întrebarea: de către cine? Nicidecum de către administrație, dar poate că de către Biserică. A cui biserică sau administrație? Nici asta nu se poate spune. În mod evident, de către cea a ocupantului. Dar generațiile viitoare sunt încurajate să-și ignore istoria națională. Iar asta în timp ce statuia baronului Samuel von Brukenthal, fost guvernator al Transilvaniei din epoca ocupației austro-ungare, a fost inaugurată toamna trecută în Piața Mare a orașului în prezența președintelui Klaus Iohannis, care n-a fost în stare să inaugureze nici măcar în anul Centenarului o statuie a lui Avram Iancu în Parcul ASTRA, unde se fac demersuri de mai bine de un deceniu spre a fi amplasată. În schimb, monumentul ocupantului este păzit permanent de Poliția Locală, iar la manifestările publice din preajma statuii Jandarmeria aduce inclusiv câini-lup pentru a-i intimida pe românii protestatari.

Timp de mai mulți ani, Primăria Cluj-Napoca a lăsat monumentul lui Baba Novac să fie vandalizat. În repetate rânduri a fost îndepărtată inscripția „unguri” de pe statuie, care datează din epoca primarului Gheorghe Funar (P.R.M.), însă făptașii nu au fost niciodată prinși, scrie Cluj24.ro

Vineri, 11 martie 2022, a fost în sfârșit scoasă la licitație restaurarea statuii, cu modificarea inscripției. Astfel, în loc de „ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de” va figura „ars pe rug în ziua de”. Propunerea ar fi primit și girul președintelui Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, pretinde sursa citată. Îl invităm pe respectatul profesor de istorie să ne trimită un punct de vedere pe această temă.

La data inaugurării statuii, pe soclu se afla următoarea inscripție: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul ucis în ziua de 5 februarie 1601”.

În septembrie 1998, când Gheorghe Funar era primarul Clujului, pe soclul statuii lui Baba Novac a fost montată o plăcuță cu textul: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ucis în chinuri groaznice de către unguri în data de 5 februarie 1601”.

După restaurare, inscripția de pe soclul statuii ar urma să arate astfel: „Baba Novac, căpitan al lui Mihai Viteazul, ars pe rug în ziua de 5 februarie 1601”.