ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De câțiva ani, Ungaria cumpără clădiri istorice de pe teritoriul Transilvaniei. Astfel, statul maghiar a devenit proprietarul a zeci de imobile de patrimoniu din România, scriu jurnaliștii de la bzb.ro

Interesul guvernului de la Budapesta este în special pentru construcțiile care au legătură cu istoria Ungariei, mai ales din perioada glorioasă a regatului.

Majoritatea acestor clădiri sunt degradate și necesită mari investiții pentru renovarea lor. Deși legea este de partea statului român, acesta a renunțat de fiecare dată la dreptul de preemțiune pentru a cumpăra aceste monumente istorice.

România s-a predat

Acum câțiva ani, Daniel Olteanu, pe atunci deputat PNL, făcea o declarație prin care atrăgea atenția că „Ungaria cumpără monumentele de patrimoniu din România, pentru că statul român refuză să conserve istoria națională”.

(…)

Concluzia este că, orice gânduri conspiraționiste ar avea statul maghiar, principalul vinovat este statul român care își lasă de izbeliște clădirile de patrimoniu. Guvernul României ar putea să oprească „expansiunea” Ungariei foarte simplu, mai ales că legea este de partea lui, dar nu îi pasă.

Cine cumpără pentru Ungaria?

Cele mai multe clădiri de patrimoniu din România au fost cumpărate de Ungaria prin firma maghiară Manevi Zártkörű Részvénytársaság.

Dar, în luna aprilie a anului trecut, compania ungurească a înființat, la Satu Mare, societatea Manevi Pro Transilvania SRL prin care a continuat cumpărarea de imobile de patrimoniu.

Firma sătmăreană, care se ocupă cu „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, este reprezentată la noi de cetățeanul magiar Zsanett Olah (născut la Ljubljana, în fosta Iugoslavie) și administrată în prezent de cetățeanul maghiar Robert Petras (născut la Brașov).

Înființată în 1997 la Budapesta, Manevi Zártkörű Részvénytársaság este o companie de stat maghiară și s-a aflat în portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (Agenția Națională de Management al Activelor din Ungaria).
Apoi, în anul 2018, a fost transferată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe, intrând astfel direct în subordinea Guvernului Ungariei.

Manevi Zártkörű Részvénytársaság (Manevi Zrt) avea anul trecut un capital social de 102 000 000 forinți și 16 angajați.

Țara vecină nu a ascuns că scopul înființării acestei companii este de a sprijini, alături de o altă organizație numită Comitatus-Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt, demersul guvernului maghiar de a proteja clădirile cu semnificație pentru Ungaria, prin înființarea „Fundației pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală”.

Politică de stat

Demersul guvernului Orban a demarat în urma unei solicitări a Parlamentului Ungariei: "Pentru a realiza conservarea și întreținerea anumitor clădiri și structuri din regiunea Europei Centrale care nu beneficiază de protecție, dar au valoare culturală, istorică, artistică, arhitecturală și sunt relevante pentru patrimoniul istoric, cultural, artistic al Ungariei, …)
 
INTEGRAL LA COTIDIANUL